Digitointi kotona

Digitoimisesta keskusteluun tarkoitettu foorumi.
Avatar
Ilpo
Viestit: 143
Liittynyt: 23.09.2006 20:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Digitointi kotona

Viesti Kirjoittaja Ilpo » 10.04.2016 03:57

Kuuntelin Seinäjoella valtakunnallisilla sukututkimuspäivillä 2016 mielenkiintoisen esitelmän digikuvauksesta. Siinä mietin, että kotioloissakin voisi jonkinlaisen kuvausjärjestlemän kehittää.

Yksi kysymys: Onko ne kuvantallennusohjelmat tietokoneelle ilmaisia? Jos eivät, niin eiköhän joku tuollaisen osaisi väsätä. Kysymyksenä on vielä yhteys kameraan ja tietokoneella kameran ohjaaminen. Pitäisi löytyä jostain ohjeet kameran rajapinnasta tietokoneelle.

Mietin myös, että kameraksi sopinee ihan joku Canon PowerShot -tyyppinen kamera, JOS se on hyvin tuettu ja on liikkumaton kiinnikkeissään. Sellaiseen kameraan saa 32 GB muistia, joten sekään ei heti lopu, vaikka suoraa tallennusta tietokoneelle ei olisi.

Kuulen mielelläni kommentteja näistä. Täyttääkö tuollainen Canon PowerShot -kamera kuvien laatuvaatimukset?

Tämä otsikko "kotioloissa" tarkoittaa tässä yhteydessä myös kerhotiloja, yhdistysten tiloja, jne. Onko kirjastoissa mahdollista digitoida kirjoja?

Sari K-V
Viestit: 9
Liittynyt: 08.02.2009 09:56

Re: Digitointi kotona

Viesti Kirjoittaja Sari K-V » 11.04.2016 08:13

Seinäjoella oli myös esittelyssä SSHY:n kuvausyksikkö, mutta jos siellä et siihen tutustunut, niin käy jossakin tulevassa SSHY:n tapahtumassa.
Kameran mukana tuleva kuvantallennusohjelma (sisältyy kameran hintaan) mahdollistaa yhteyden kameran ja tietokoneen välillä. Kuvata kannattaa suoraan tietokoneelle, jossa niitä voit myös muokata. Kuvauksessa on hyvä olla myöskin ulkoinen näyttö, jolloin yhdellä näytöllä voi tarkkailla ns. elävää kuvaa ja toisessa lopullista kuvaa.

SSHY:n käyttämän kuvauspöydän valoineen voi hyvinkin tehdä itse. Kuvaus tapahtuu kohtisuoraan ylhäältä alas, käsivaralta ei kannata kuvata ollenkaan. Pöydän kustannukseksi led-valoineen tulee n. 200-300. SSHY:n malli on ns. kokoonlaitettava, joten kuljetus on helppoa.

Kameraksi kannattaisi ottaa laadukas järjestelmäkamera, jossa sulkimen kesto tarpeeksi suuri. Kuvausnopeus kamerayksiköllä on noin 500 kuvaa tunnissa ja halvimpien kameroiden suljin kestää vain n. 20000 laukaisua, joten halvimpien suljin hajoaa parissa kolmessa viikossa.

Zoomattava objektiivi helpottaa eri kokoisten dokumenttien kuvausta (polttoväli esim. 24-70), tällöin kameran etäisyyttä kuvattavasta kohteesta ei täydy usein muuttaa. Objektiiviin kannattaakin panostaa, sillä se määrittää kuvan laadun eikä itse kamera.

SSHY:n etusivulla on linkki digitointiohjeisiin ja sieltä alkuperäiskuvaukseen. Ohje koskee Canonin kameraa, kuten ylläolevatkin ohjeet.

Tekijänoikeudellisiin kysymyksiin en ota kantaa.

Avatar
Ilpo
Viestit: 143
Liittynyt: 23.09.2006 20:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Digitointi kotona

Viesti Kirjoittaja Ilpo » 01.05.2016 02:04

Kiitos vastauksesta. Nykyään ei ole tarpeeksi aikaa mahdollisiin kuvaamisiin. Mutta digitointi on erittäin kannatettava asia.

Vastaa Viestiin