SshyWiki:Kahvihuone

Kohteesta SshyWiki
Versio hetkellä 10. heinäkuuta 2011 kello 10.08 – tehnyt Etaipale (keskustelu | muokkaukset) (Uudet käyttäjät: MetaTags)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kahvihuoneessa voit kysyä wikiin liittyvistä aiheista ja tehdä parannusehdotuksia

Uuden sivun tekeminen

Ensimmäiset kysymykset heitti 25.3.2008 Rammac, mutta ujosti poisti ne saatuaan vastauksen. Toistetaan nyt vielä mitä Anne sanoi. Tähän Wikiin ei tällä hetkellä voi laittaa valokuvia, ominaisuus on kytketty pois päältä, arvaan että on pelätty jotain väärinkäyttöä. Toiminnot:Upload ilmoittaa nätisti, että kuvia ei voi lisätä.

Toinen kysymys oli, miten tehdään uusi sivu. Ohje:Ohje sisältää perusohjeita wikin käyttöön. Lyhyesti muokkaa-näkymässä kirjoitettu wikimerkintä [[SshyWiki:Kahvihuone]] tuottaa linkin kahvihuoneeseen (eli tähän sivuun), jos sivua ei olisi olemassa, sen voi kirjoittaa. Linkki olemattomaan sivuun, kuten SshyWiki:Kahvihuone2 näkyy vähän eri tavalla - punaisena. Voit myös suoraan kirjoittaa uuden sivun osoitteen, esim. "http://sukuhistoria.fi/wiki/index.php/SshyWiki:Kahvihuone2" selaimen osoiteriville, jolloin sinulle ehdotetaan sivun luomista. Mieti sivun otsikko kahteen kertaan, koska sitä ei voi suoranaisesti korjata muut kuin ylläpitäjät. --Etaipale 8. heinäkuuta 2011 kello 15.27 (EEST)

Onko täällä käyttäjiä?

Onko tämä sivusto aivan kuollut? Mitä pihinää yleensä täällä on? Enhän tämä wikinyksi hienoimpia tapoja rakentaa sukutiedosto, sellaiseen eivät ns. tavalliset sukuohjelmat kykene. --AM 21. kesäkuuta 2008 kello 22.11 (EEST)

Ei varmaankaan aivan kuollut, vaan pikemminkin ei vielä syntynyt. Itse tässä mietiskelen, voisinko käyttää tätä keräämäni aineiston tallentamiseen. Eli että tekisin tässä julkista sukututkimusta lähdeviitteineen. Ujosti kyselen kuulostaako tämä teistä siltä mihin tämä sivusto on tarkoitettu? Onkohan täällä jossain hyvä malli henkilöartikkelin rakenteeksi? Entä lähdeviitteet? Haluaisin listata KAIKKI linkit sukuhistoria.fi:hin, jotka olen henkilöstä löytänyt, jotta päättelyitä voi seurata jälkikäteen. Kuinka ne kannattaisi listata? Etaipale 26. elokuuta 2008 kello 18.01 (EEST)
Niin siinä hyviä kysymyksiä?? Mielestäni sellainen julkinen sukututkimus on hyvä idea ja sopii täle foorumille / Wikille oikein hyvin --Salevaari

Henkilö-malline

Henkilö-sivuja ei vielä ole, ja varmaan osasyynä on se, ettei ollut henkilö-mallinetta (vai oliko?) Tein nyt kuitenkin tällaisen: Malline:Henkilö. Kommentointia ja kehittelyä kaivataan.

Henkilö-mallinetta ei voi käyttää aaltosulkeilla, vaan se toimii pelkkänä löysänä ohjenuorana siitä minkä muotoisia artikkelit voisivat olla. Sen sijaan mallineet
{{Hiski|1347484}} ja {{Digiarkisto|7285|316}}
ovat käyttökelpoisia lyhennysmuotoja Hiskin ja Sukuhistorian tietokantoihin ja näyttävät tältä:
http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t1347484 ja http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=7285&pnum=316
Etaipale 28. maaliskuuta 2009 kello 13.58 (EET)

Sivujen siirtely

Hiekkalaatikko on uudelleenohjattu kummallisesti, mutta en löytänyt mitään keinoa millä uudelleenohjauksen voi perua. Voisiko joku neuvoa? Tai jopa korjata hiekkalaatikon hiekkalaatikoksi.

Samoin jäin ihmettelemään, miten voisin vaihtaa sivun Eric Kijhl nimen siten että se olisi Erik Kihl? Onko Wiki-spesialisteja kuulolla?

Nämä ongelmat nyt korjattu. Artikkelin nimen voi vaihtaa siirrä-täbistä. Tällöin alkuperäiselle sivulle syntyy uudelleenohjaussivu. Uudelleenohjaussivulle pääsee napsauttamalla "Uudelleenohjattu sivulta ..." -tekstiä, jonka jälkeen voi muokata ("Tänne viittaavat sivut" vasemmalla kohdassa työkalut) niitä sivuja, joilla on linkki sivulle. Uudelleenohjaussivusta voi tehdä oman sivunsa näppäämällä muokkaa, kuten tavallista.
Artikkelin nimeksi tuli Eric Kihl.
SshyWiki:Hiekkalaatikko on nyt taas hiekkalaatikko. Etaipale 25. huhtikuuta 2009 kello 22.43 (EEST)
No, ainoa mikä jäi epäselväksi on miten tyhjäksi jäänyt sivu Eric Kijhl poistetaan? Etaipale 25. huhtikuuta 2009 kello 22.52 (EEST)
Vahingossa luodun sivun voi merkitä nyt näin:
{{poistoon|perustelu}}
mutta sivu jää olemaan siihen asti kunnes ylläpito jaksaa jotain tehdä. --Etaipale 22. kesäkuuta 2010 kello 23.00 (EEST)
Turhien sivujen poisto-ohjeet löytyvät nyt myös Poistoon-mallineesta. Etaipale 8. heinäkuuta 2011 kello 15.01 (EEST)

Barck

Jotain kummallista on tapahtunut Barck-artikkeleille: kts. Barck Johan eli http://www.sukuhistoria.fi/wiki/index.php/Barck_Johan

Artikkelissa on historia, mutta yksillä tunnuksilla on teksti poistettu viimeisessä revisiossa. En osaa nätisti korjata tämmöistä, mutta ensiksi pitäisi ainakin käydä keskustelu mistä on kysymys ja päättää miten menetellään.

Samanlainen kohtalo on jokusella muullakin artikkelilla. Etaipale 25. huhtikuuta 2009 kello 23.10 (EEST)

Hakemistojen wikintäminen

Olisi näppärää jos rippikirjojen hakemistot olisivat (myös) Wikimuodossa. Tällöin hakemistoihin voisi tehdä korjauksia Wikikäyttöliittymällä, ja toisaalta hakemisto voisi sisältää myös muita Wikilinkkejä, jolloin taloon ja henkilöön liittyvät eri dokumenteissa piilevät tiedot voitaisiin liittää yhteen.

Käytännössä tarvittaisiin väline, jolla nykyiset mysql-hakemistot voitaisiin esittää Wikissä. Jotta ei jouduttaisi kahteen erilaiseen hakemistoon, muutokset Wikissä pitäisi viedä tietokantaan. Etaipale 6. lokakuuta 2009 kello 18.44 (EEST)

Annotointi

Tein tällaisen annotointikokeilun ajatuksena, että kuvien päälle kirjoittaminen voisi olla hyvä keino esim. opetusmateriaalin kirjoittamiseen, kysymysten esittämiseen, skannattujen sivujen datasisällön esittämiseen tietokoneessa, tms. Ideoita toivotaan, vaikka taitaa mennä taas itse itsen kommentoimiseksi. -E

Mallineet

Olisin kopioinut tänne artikkelin Wikipediasta (Munck af Fulkila) mutta näköjään täällä eivät viitemallineet toimikaan. Pitäisikö kopioida mallineetkin?--Urjanhai 20. tammikuuta 2010 kello 23.51 (EET)

Kopioiminen sieltä on sinänsä kai luvallista mutta onko se kovinkaan tarpeellista? Tässä wikissä on se etu, Wikipediaan verrattuna, että täällä ei tarvitse taistella aiheen yleisen merkittävyyden, NPOVin tai lähteiden merkitsemisen kanssa, vaan voi mellastaa melko vapaasti. Minusta täällä on syytä viitata Wikipediaan silloin kun artikkelia ylläpidetään siellä. Jos artikkelia jostain syystä ei Wikipediaan voitaisi hyväksyä, silloin sen paikka voisi olla täällä. Hakemistosivun tänne voisi tehdä joka tapauksessa. Kopioidessa kannattaa artikkelin ylälaitaan merkitä, että kysymyksessä on Wikipedian duplikaatti, ettei tule epäselvyyksiä.
Mallineitahan täällä on aika heikosti verrattuna Wikipediaan. En usko että niitä kannattaa massiivisesti kopioida. Etaipale 21. tammikuuta 2010 kello 19.00 (EET)
Kopioin artikkelin tänne juuri siksi, että wikipediassa päädyttiin (ainakin alustavassa) keskustelussa siihen, että sukujohtoja ei pidä Wikipediassa esittää, ja sen takia sukujohdot sittemin poistettiin Wikipedian artikkelista ja korvattiin sanallisilla selostuksilla. Näin kyseessä ei ole duplikaatti Wikipedian nykyisestä vaan eräästä menneestä versiosta, ja kopioin tuon lyhentämättömän version tänne juuri siksi, että täällä Wikipedian artikkelista poistetut sukujohdot ovat helposti saatavilla mikäli se sattuu kotakuta kiinnostamaan.--Urjanhai 23. tammikuuta 2010 kello 01.43 (EET)
Asiaa. Tuohon tarkoitukseen tämä palvelin soveltuu loistavasti. Vielä kun saisi nuo mallineet toimimaan jossain määrin samalla tavalla, ainakin niin että viitteet, lähteet sun muut normaalit voisi siirtää päikseen. Onkohan softa muuten päivittämisen tarpeessa? Olisi mukava jos tuntisi ympäristön ylläpitäjät. Etaipale 23. tammikuuta 2010 kello 10.25 (EET)

Henkilöhakemiston aakkostaminen

Henkilöhakemisto olisi syytä aakkostaa sukunimen mukaisesti, ei etunimen. Tämä käytäntö on yleinen painetuissa lähteissä (mikäli henkilöllä sukunimi on) sekä myöskin Wikipediassa. lmaa 13. tammikuuta 2011 kello 11.25 (EET)

Tarkoittanet luokkaa Luokka:Henkilöt? Aakkostus on tehtävä jokaisessa artikkelissa erikseen lisäämällä aakkostus artikkelin luokkamerkintään, esim. [[Luokka:Henkilöt|Candelin, Abraham]]. --Nedergard 15. tammikuuta 2011 kello 18.30 (EET)
Hyvä huomio, tehdään jossain vaiheessa. Henkilöitä on vielä niin vähän, että ei pitäisi olla suuri ongelma. Jonkin verran minua häiritsee ajatus Jussin aakkostamisesta Leenanpojaksi matronyymin avulla, toisaalta nimekkäiden sukujen edustajat varmaankin haluaisivat enemmän näkyvyyttä sukunimelle : -). Tietysti luettelot voidaan tehdä vaikka molemminpäin jos intoa riittää. --Etaipale 1. heinäkuuta 2011 kello 13.31 (EEST)

Uudet käyttäjät - ja miksei vanhatkin

Voitte muuten esittäytyä täällä. Itse olen 'palasjokelainen' amatöörisukututkija, joka tekee wikiä kuin ei osaa edes gedcomia käyttää. Ihan rohkeasti kannattaa kysyä jos on kysyttävää, esimerkiksi jos wiki ei suostu käyttäytymään niin kuin toivoisi. Allekirjoituksen saa muuten kirjoittamalla --~~~~. --Etaipale 8. heinäkuuta 2011 kello 23.19 (EEST)

Hakukoneoptimointi

MetaTags -laajennos olisi kelpo työkalu, koska sillä voisi merkata esimerkiksi poistoa odottavat artikkelit ei-indeksoitaviksi. Merkintä menee näin: {{#meta: | noindex,nofollow | robots }}, mutta ei siis toimi ilman laajennosta. Meta-tagillä on muutakin soveltuvaa käyttöä. --Etaipale 10. heinäkuuta 2011 kello 11.08 (EEST)