Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Täällä voit jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. Muistathan kuitenkin asiallisen käytöksen!
Petri Karlsson
Viestit: 32
Liittynyt: 01.10.2019 17:38

Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Petri Karlsson » 08.01.2023 16:44

Hei
Olen harrastanut muutaman vuoden sukututkimusta ja käyttänyt muutamaa tunnettua maksullista nettiohjelmaa (sukututkimuksen yhteisöpalvelua). Toisesta luovuin jo hetimmiten (vuoden jälkeen) ja nyt harkitsen luopumista toisestakin. Syy luopumisiin on tietojen omistajuus/maksullisuus sekä hajautettu profiilien ylläpito mikä johtaa toistuviin sekaannuksiin, virheisiin ja tarkistamattomiin "huonolaatuisiin" tietoihin. Olen päättänyt siirtyä ei-jaettuun käyttöön. Ohjelmisto voi olla verkkokäyttöinen tai omalle koneelle asennettava. Nykyisen yhteisöpalvelun ja maailman sukupuun jätän lähteeksi/referenssiksi jonne en enää veisi päivityksiä.

Rohkenisitko suositella jotakin varteenotettavaa sukututkimusohjelmistoa Windows 10-ympäristöön?
Onko jollakulla kokemuksia Gramps-nimisestä ohjelmasta?
Petri Karlsson

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 08.01.2023 22:27

https://en.wikipedia.org/wiki/Compariso ... y_software

En tiedä miten tarkalleen muotoilisin sanottavani, joten oikeastaan mainitsen vain itse käyttämäni: Ancestris, joka on siis täysin eri asia kuin Ancestry. Etsin muutama vuosi sitten jotain vapaan koodin ohjelmaa, joka olisi tehnyt ja tulostanut edes jollain lailla mieleni mukaisia kaavioita myös. Vaatimukset täyttyivät. Lienee ihmisiä, jotka kykenevät nauttimaan ohjelman käyttämisestä, mutta joiltain osin en taida kuulua näihin ihmisiin. Minusta käytettävyydessä on muutamia tekijöitä, joita en ihan tai läheskään ymmärrä ja joka tapauksessa olen nyttemmin aika laiska ottamaan aina selvääkään, miten jokin toimii, tai olisi tarkoitettu toimivaksi, ellei varsinaisesti intuitiivista ole.

EDIT: ketjussa myöhemmin ilmenee, että useimmat asiat saa toimimaan kuten on tarkoitus ja jopa käytettävää!

https://www.ancestris.org
Viimeksi muokannut Hapero, 22.03.2023 16:33. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Petri Karlsson
Viestit: 32
Liittynyt: 01.10.2019 17:38

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Petri Karlsson » 09.01.2023 08:51

Kiitokset Hapero
Tutustunpa näihin. Itsekin pidän intuitiivisistä ratkaisusta.
Petri Karlsson

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 09.01.2023 13:07

Tarkennetaan edes vähän. Eli toin muutamat tutkimuksentygät Gedcomina Great Familysta (tuossa allahan se tekstini edelleen näkyykin otsikolla "Kaavioeditori tms."), joka oli täysin kadonnut markkinoilta, joten muistaaksen kuukauden kokeiluversion käyttö oli liian tuskallista, vaikka (edelleenkään) en löytänyt yhtä joustavaa kaavioeditoria mistään kokeilemastani ohjelmasta. En muista tarkkaan mitä (ilmais)ohjelmia asentelin ja kokeilin aikansa, mutta testaus oli painottunut mainittuun haluun tulostaa mielekkäitä, eli aika pitkälle kustomoituja kaavioita.

Gedcom siirtyi sinänsä kohtalaisen hyvin, mutta silti valtaosakin syntymä- ja kuolinajoista oli siirtynyt vain jonkinlaiselle otsikkotasolle, eikä A:n vastaaviin kenttiin näkyviin editorissaan, joita epäselvyyden vuoksi on valittavana kaksi erilaista ja ne toimivat myös rinnan. Myöskään kaavioissa tai raporteissa mainitut tiedot eivät näkyneet. Ancestrisissa virheiden korjaaminen tuntuu olevan melkoisen työlästä, tai sitten en vain osaa, viittaan aiempaan. Jos esimerkiksi henkilöllä on ollut useampi puoliso, joiden kanssa lapsia ja erehtyy jonkin lapsen olevan väärän puolison kanssa, siirtäminen on tuntunut varsin hankalalta, etenkin jos tällä lapsella on sitten jo lapsia ja koko haara siis sikäli väärin. Lisäksi syntyvän kaavion eri haarojen avaaminen ja sulkeminen ei tunnu noudattavan omaa rajallista johdonmukaisuuden tajua, mikä johtaa siihen että edelleen oikean kohdan löytäminen siellä on enemmän kokeilun kuin minkään tiedon varassa toimimista. Hakutyökalulla löytää etsittyjä ihmisiä editoriin, mutta kaavion kohtaa en muista saaneeni sitä kautta esiin. Korostan kuitenkin, että huolimatta pitkästä erilaisten ohjelmistojen käyttöhistoriasta, sieto kulloinkin käytössä olevan omalaatuisuuksiin on pikeminkin lähes täysin mennyt kuin kasvanut, eli nk. pinna on lyhentynyt, mieluummin tekee asioita vaikka siten jollain tavalla "väärin" (hitaammin), kuin tarkoitetulla ja omaan järkeen käymättömän tuntuisella tavalla "oikein". Eli ei vain jaksa läheskään aina alkaa googlettaa vastauksia.

Esimerkkinä ohjelman Cygnus-editorissa oleva "ennustavan tekstinsyötön" tapainen ominaisuus, joka hakee tyrkylle aiemmin syötettyjä merkkijonoja tuntuu lähes tuhoavan käytettävyyden, vaikka tarkoitus tietysti edistää sitä. Pitäisi tarkistaa mitä oikeastaan tarkoitan, mutta siellä on jokin sellainen systeemi, joka tekee vaikeaksi syötää jotain mielivaltaista tekstiä sellaisenaan, kun se tavallaan valitsee sitä syötettyä lennossa ja jos se on valittuna, uusi teksti kadottaa aina kaiken aiemmin näpytellyn, ellei siirrä kursoria joka merkin jälkeen kumoamaan sitä valintaa. Toivottavasti ja todennäköisesti se on jokin (ilmeinen) ominaisuus, jonka saa ("ilmeisestä" paikasta) pois, mutta enpäs muista löytäneeni mistään oikeata säätöä ja oikean termin keksiminen on kai ollut hakusessa myös. Kuvatkoon tuo toistaiseksi enemmänkin mainittua softaväsymystä, sen yleistä tuntumaa, kuin ehkä todellisia A:n ominaisuuksia.

EDIT: Aivan, eli kyse on Cygnus-editorin bugista (Aries-editori, eli se toinen [tai kolmas Gedcom-editorin lisäksi], toimii normaalisti, jossa muuta kömpelöä käytettävyyttä), jonka saa todennetusti KORJATTUA valitsemalla "Nimbus"-teeman asetuksista:

https://forum.ancestris.org/index.php?topic=3769.0
Viimeksi muokannut Hapero, 07.02.2023 09:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 07.02.2023 09:18

Päivityksenä aiempaan, että mainittu kaavion päivittymättömyys haun mukaan on tietysti sikäli pötyä, eli kiusallisen yksinkertaisesti tehtävissä, että siihen on oma nappinsa ("Rebuild the tree from the selected entity"), joka jollain jääkaappisokeuden asteella on taas jäänyt ei näkemättä, mutta ymmärtämättä toisessa asiayhteydessä, miten se nyt sitten onkaan mahdollista. :roll: Liitekuva selvittää yksiselitteisesti. Oikeassa ylänurkassa on hakukenttä ja siihen kun etsittävän naputtelee, tarjolle tulee soveliaita, joista jonkun voi valita alla olevaan "Cygnus" editoriin ja sitten vain pikkukuvakkeista vasemmalta ylhäältä se puun näköinen ja näin ollaan taas kartalla.

Vielä kun saisin nuo rakenteen editoinnit (juuriltaan virheellisten haarojen siirrot jne.) selvitettyä. Luulisi sen onnistuvan edes suorassa Gedcom-editorissa, ei se voi olla mahdotontakaan. Muuten tuo aluksi kirjoitettu pitäisi oikeastaan kirjoittaa uudestaan kuvaamaan paremmin ohjelman käytettävyyttä.
Liitteet
AncestriskaavionPäivitysHaunMukaan.png
AncestriskaavionPäivitysHaunMukaan.png (47.76 KiB) Katsottu 5782 kertaa

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 17.02.2023 14:51

Päivityksenä ongelmaan sanottava, että vieläkään en osaa siirtää haarakkeita. Osaan kyllä kopioida semmoisen kopioimalla jonkun henkilön jonnekin yksilöllisen ID:nsä avulla (ei raahaamalla, jolloin kopioituu vain se yksi henkilö, vaan luomalla oikeaan paikkaan uusi jälkeläinen ja etsimällä Gedcom-listasta halutun ihmisen ID, tai jos sen on pannut jo aiemmin muistiin Cygnus-editorissa näkyvistä tiedoista), jolloin perässä tuleva perhe kopioituu myös, vaan sitten on kaksi identtistä haaraketta taulussa, eikä mikään deletointi toimi, kun siinä menee molemmat sitten. Lenseät harjoitukset tämän parissa jatkuvat.
Viimeksi muokannut Hapero, 18.03.2023 08:20. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 16.03.2023 13:29

(Palasin tähän, koska ärsytystä asiaan liittyi.)
Näyttäisi onnistuvan "virheellisten" sukuhaarojen siirtäminen toiseen paikkaan. Tyypillisessä tilanteessa, eli kun esim. ilmenee, että lapsi jälkeläisineen onkin toisen puolison, eikä ensimmäisen kanssa saatu. Tässä pitää ensin tallentaa haluttu sukupuun haara omaan tiedostoonsa, eri tavoin suodatus on mahdollista, mutta helpointa kai vain tallentaa ruudussa näkyvä osa kaaviota ("Tallenna nimellä" -valikon kautta, "Suodata näkyvän mukaan" -välilehti ja siihen ylin ruksi, missä valittujen asioiden lukumäärä), poistaa virheellinen rimpsu pohjatiedostosta (eli liitoshenkilö, tosin Gedcomiin taitaa jäädä se muu rypäs silti kummittelemaan), tallentaa se. Itse suljen kaiken ja käynnistän koko ohjelman uudestaan, koska koneessa tai ohjelmassa jotain asioiden/ruudun päivittymiseen liittyvää epäluotettavuutta/tunnottomuutta.

Sitten vain luodaan yhdistämistoiminnolla (File-> yhdistämistyökalu [suomennos ei ole ihan kattava]) uusi tiedosto, jossa laaja sukupuu ja se haarake ovat aluksi erillisinä Gedcomin sisällä, mutta vain se laaja ensin näkyy kaaviona, siihen sitten oikeaan kohtaan luodaan hiiren oikean napin takaa valikosta uusi jälkeläinen ja valitaan haluttu nimi koko Gedcomin käsittävästä nimilistasta, jolloin henkilö puolisoineen jälkipolvineen seuraa mukana.
Kaikkien henkilöiden ID:t on yhdistämisessä varuksi luotu automaattisesti uudestaan, samoja kun ei saa olla. Tuntuu toimivan, vielä pitäisi perehtyä duplikaattien siivoamiseen (tools-> "Etsi identtiset"), sekään työkalu ei tuntunut kättelyssä aivan intuitiiviselta. Ohjeistukset yleensäkin ovat aika niukat, mutta auttavat. Dynaamisen sukupuun käsittelykin vaatii harjaannusta, eli miten tässäkin mainitusti saa näkyviin vain halutut henkilöt. Rajaus tehdään henkilölaatikoiden reunoissa olevia pieniä neliömäisiä solmukohtia napsauttamalla, eli näkyvissä on + kun jotain lisää olisi tarjolla.

https://docs.ancestris.org/books/user-g ... nd-windows

EDIT: Aivan, ajatuskatkeilua ilmassa taas, voihan olla, että ne sukupolviketjut jäävät "ilmaan" eli Gedcomiin kuitenkin (en näytä aivan täysin hahmottavan vielä seikkaa että A on nk. flatfile-systeemi, eli ei perustu tietokantaan), kun juurihenkilön välistä deletoi, jolloin riittäisi vain uuden henkilön luominen oikeaan paikkaan ja sen ketjun liittäminen yllä kuvatulla tavalla. Jollakin mekanismilla niitä duplikaattejakin sinne joka tapauksessa jää. EDIT 2: Eipä toimi näin viimeksi ajatellulla tavalla, eli laajempi kuvaus pätee.
Viimeksi muokannut Hapero, 20.03.2023 03:06. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 18.03.2023 19:28

Jatketaan nyt vieläkin itsen ja sivussa muiden valistustoimintaa Ancestrisin parissa. En ollut huomannut, että tiettyyn henkilöön eli kohtaan dynaamista kaaviota pääsee myös (vasemman reunan) Gedcom-selaimen listan kohteita klikkaamalla. Minkä lisäksi tuplakohteita pääsee siitä myös suoraan (hiiren oikean napin valikosta) deletoimaan, kunhan katsoo että poistaa nimenomaan haluamansa, eli klikkaa vaikka siitä dynaamisesta kaaviosta henkilön Cygnus-editoriin oikealle ja varmistaa millä ID:llä se kaaviossa näkyvä (ja siten kai haluttu) on ja poistaa mainitusta Gedcom-selaimen listasta turhat. Tämä on ainakin yksinkertaisissa tapauksissa paljon selkeämpää kuin Tools->Etsi identtiset jne.
Liitteet
Duplikaattipoisto.jpg
Duplikaattipoisto.jpg (139.97 KiB) Katsottu 5096 kertaa

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 22.03.2023 17:28

Käsiteltäköön lyhyesti myös aivan perusasioita, jotka itse selvitin ensimmäiseksi tähän Ancestris ohjelmaan tutustuessa. Näitä ovat päiväyksen muoto ja nimien esitysmuoto, sekä dynaamisen sukukaavion ulkoasu kokonaisuudessaan, koska ne ainakin itselle ovat tällaisessa peräti oleellisia - niitä katselee jatkuvasti, värit ja fontit eivät voi olla mitä tahansa. Ohessa sinänsä ilmeisten asioiden selostusta, mutta joskus on vain hyvä lukea miten asiat hoidetaan, etenkin jos ohjelmistojen käyttö ylipäätäänkään ei ole aivan tuttua.

Nimien esitysmuoto ja päiväykset saa säädettyä ohjelman pääasetuksista, eli ylävalikosta: Options -> Ominaisuudet -> Näkymä, jossa siis valittavissa "Matti Meikäläinen" tai "Meikäläinen, Matti" ja päiväyksen eri muodot; itse ilman muuta haluan numeerisen, eli 22.3.2023 enkä 22 Mar 2023 etenkään kun käännös ei tunnu ulottuneen kuukausien nimiin.

Dynaamisen sukukaavion henkilö- ja tapahtumatietolaatikoiden muotoilu hoidetaan kaavioalueen oikeassa ylänurkassa olevilla ikoneilla: ratassymboli ja henkilösymboli. Liitekuva kertoo yksinkertaisimmin (siinä on yhdistettynä neljä erillistä osiota ilman rajoja, minkä ei pidä antaa hämätä). Henkilötietolaatikoiden muotoilu on ratassymbolin takana ja siellä välilehdet "Päävalikko", "Värit" ja "Tuning". Päävalikon Style eli tyyli on jokin neljästä perusvaihtoehdosta, joista "My Style" on passeli kun halutaan vaihtaa kaavion laatikoiden reunavärejä, kokoa, käytössä olevaa kirjasinlajia ja -kokoa. Viimeksi mainittuihin pääsee käsiksi "Tuning"-välilehdeltä. "Värit"-välilehdeltä voi valita halutun värin kaikille peruselementeille valitsemalla ensin kohde listasta ja siten väri paletista.

Henkilökuvakkeen kautta pääsee valitsemaan ("Valitse suunnitelma for yksilöt" sanoo info-label, kun siinä päällä hiirellä oleilee) miten ja mitkä tiedot esitetään henkilötietolaatikoissa, itse olen pitänyt yksinkertaisesta "Professional"-näkymästä, jossa vain nimi ja syntymä- ja kuolinajat asianmukaisine symboleineen. Näitä kukin tietysti kokeilee ja käyttää miten mielii, vaihtoehtoja on 16 kpl.

Dynaamisen kaavion suorassa tulostamisessa on rajoitteensa, joten en ole siihen ihmeemmin edes perehtynyt. Kaaviot ja raportit kannattaa tulostaa Tools -> "Lista ja raportit" työkalun kautta. Tästä ehkä vielä myöhemmin, koska sekin on monipuolisuudessaan hieman hämmentävä.
Liitteet
DynKaavionUlkoasumuutokset - Copy.png
DynKaavionUlkoasumuutokset - Copy.png (87.55 KiB) Katsottu 4981 kertaa

Hapero
Viestit: 359
Liittynyt: 31.07.2020 02:24

Re: Mitä sukuohjelemistoa suosittelisit?

Viesti Kirjoittaja Hapero » 14.12.2023 00:38

Niin se aika menee, ei ole ehtinyt tähän palata. Lisäyksenä aimmein kirjoitettuun voisi mainita, että Ancestris tuntuu tallentavan tiedostojaan vähän hämmentävästi, enkä taas tauon jälkeen tarkalleen edes muista miten se meni, mutta ainakin joissain Windows-ympäristöissä se ketjuttaa tiedostonimien uudet aikaleimat vanhojen perään ja luo siis aina uuden tiedoston kun tallentaa, mikä tarkoittaa että niitä on pian riivatusti, eikä tässä vielä kaikki, pääkoneellani se näyttäisi luovan uuden tiedoston ja nimen mainitun mukaisesti, mutta silti päivittävän sisällöt siihen alkuperäiseen, minkä huomaa tiedostokoon kasvuna, kun muuten on hieman hankaluuksia pysyä perillä, mikä oikeasti on se viimeisin versio. Tiedostonimen pituus kasvaa Windowsin rajoille asti ja siinä vaiheessa vasta tulee ilmoitus, että nyt täytyy tallentaa uudella nimellä.
Asia liittynee ehkä myös Windowsin tapaan sorteerata resurssinhallinnan tiedostonäkymä suhteessa A:n tapaan luoda niitä tiedostonimiä.
Palaan tähän tarkemmin, sinänsä huomattava asia kuitenkin tämä, koska voi seurata ikäviä, jos poistelee vanhemmksi kuvittelemiaan työtiedostoja. Saattaa olla, että käytös osaltaan liittyy omalla koneella muutenkin ilmenevään jotenkin erikoiseen leikepöydän ja tällaisten väliaiakaisjemmojen käsittelyyn, jota luontainen laiskuus tällaista kohdatessa yhä pahemmin pyrkii vain sivuuttamaan lievön jupinan säestyksellä, kunhan kaiken saa tehtyä lopulta toivotulla tavalla.

Vastaa Viestiin