Ruotusotilaiden tulosuunnan löytäminen

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
lahtiol
Viestit: 5
Liittynyt: 19.01.2014 01:02

Ruotusotilaiden tulosuunnan löytäminen

Viesti Kirjoittaja lahtiol » 17.03.2023 18:48

Kun tutkimuksessa on tullut useita umpikujia ruotusotilaiden kanssa, kysyn, onko jossain hyviä ohjeita tai edes niksejä sotilaiden alkuperäisen tulosuunnan paikantamiseen. Sotilasrullissa saatetaan sanoa esim., että rakuuna Jacob Johansson Hoppengreen (Turun ja Porin läänin ratsurykmentti, 3. korpraalikunta) on kotoisin Uudeltamaalta ja syntynyt n. 1705, mutta eipä ole Uudeltamaalta tällaista sankaria - ilman sotilasnimeä - kävellyt vastaan. Olisiko jossain värväysasiakirjoja tms., joissa vanha kotipaikka löytyisi?
Toinen tapaus on Vallen piirikunnasta Göötanmaalta 1721 lähetetty ns. lainasotilas Måns/Magnus Hansson Lund, joka siirrettiin kolmikasrykmentistä Porin jalkaväkirykmenttiin, ev.ltn komppanian 5. korpraalikuntaan. Måns jäi pysyvästi Tyrväälle avioiduttuaan. Mutta mistä noin 1700 syntyneen Månsin taustaa voisi voisi hakea, kun ei sitä rullissa lue? Rippikirjoista SVARissa ei ole tullut ratkaisua.

joukon66
Viestit: 53
Liittynyt: 06.08.2008 08:42

Re: Ruotusotilaiden tulosuunnan löytäminen

Viesti Kirjoittaja joukon66 » 18.03.2023 15:57

Sotilasrullissa ei usein ole alkuperiä, joten ne pitää etsiä muista lähteistä. Maakunta-arkistoissa on värväys ym. sotilassilppua, joista asia voi selvitä. Niitä ei ole digitoitu sshy:n digitaaliseen tietokantaan. Myös Ruotsin sota-arkiston sivuja kannattaa penkoa, koska siellä on sellaisiakin rullia, joita Suomeen ei ole mikrofilmattu. Eipä ne alkuperätiedot tahdo muualta selvitä.

Jouk :?

vesaaulanko
Viestit: 107
Liittynyt: 30.03.2012 13:14

Re: Ruotusotilaiden tulosuunnan löytäminen

Viesti Kirjoittaja vesaaulanko » 18.03.2023 17:08

Myös SSHY:n sotilasrullissa on erolaisia luetteloita. Pääkatselmuksien jälkeen on erilaisia katselmuksia, komennuksia etc, Esim varamiesluettelot saattavat antaa patronyymin miehelle ennen sotilasnimen ottamista.
Vastaavia luetteloita on paljon Ruotsin valtionarkiston sotilasrullissa, Siellä on Pääkaselmus rullia (Generalmönsterrullor) että muita rullia (Arméns rullor)
Lisäksi on eläke yms rullia, joista tietoa voi hyvinkin löytyä.
linkki Militaria osioon https://sok.riksarkivet.se/amnesomrade? ... -militaria

Vastaa Viestiin