Etusivu

Kohteesta SshyWiki
Versio hetkellä 13. maaliskuuta 2005 kello 14.58 – tehnyt 217.140.206.227 (keskustelu) (Digiarkisto)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tervetuloa Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen[1] wikiin.

Pikaohje sivun muokkaamiseen


Digiarkisto

Digiarkisto on SSHY:n ylläpitämä sähköinen arkisto, joka sisältää erilaista kirjallista aineistoa digitaalisessa muodossa. Arkiston tarkoitus on palvella etupäässä sukututkijoita tarjoamalla tutkijoille helppo pääsy "alkuperäiseen tietolähteeseen".

Arkistossa on tällä hetkellä kirkollisia kirjoja (rippikirjoja, kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloita, jne.), mutta jatkossa arkistoon on tarkoitus tallentaa tietoja muistakin lähteistä (perunkirjat, tuomiokirjat, jne.).

Digiarkistoon talletettava materiaali tuotetaan digitoimalla alkuperäisten kirjojen sivuja (tai aukeamia). Digiarkiston tarpeisiin saadaan myös kohtuullisen hyvä tulos digitoimalla vastaava sivu valmiilta mikrofilmirullalta. Tämä jälkimmäinen tapa on helpompi, koska tarvittavia laitteita löytyy useista kirjastoista, ja alkuperäisiin kirjoihin on vaikea päästä käsiksi. Näitä kirjastojen laitteita käyttäen digitointityöhön voi osallistua kuka tahansa. Olemme laatineet asiasta ohjeen.

Digiarkiston kuva-aineistoon liittyyy tietoa, jonka avulla tutkija pystyy löytämään haluamansa kuvan. Nämä tiedot on järjestetty mm. paikkakunnan, ajan ja alkuperäisen lähteen mukaan. Käyttöliittymä tutkijalle on www-selain. Toistaiseksi näitä tietoja ylläpidetään manuaalisesti muutamien työkaluohjelmien avulla, mutta työn alla on tietokanta.

Otamme vastaan myös paikkakuntiin liittyvää muuta tietoa.

Yhteydenpitoon ja asioiden dokumentoitiin meillä on käytössä erinäisiä työkaluja.