Nikodemus Yrjonpojan arvoitus

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
erkkiruppa
Viestit: 17
Liittynyt: 19.04.2010 18:47

Nikodemus Yrjonpojan arvoitus

Viesti Kirjoittaja erkkiruppa » 20.04.2010 09:16

Arvoisat listalaiset!

Käännyn puoleenne tuon lähes 30 vuotta vanhan "sukututkimuspäänsärkyni" Nikodemus Yrjönpojan merkeissä. Tuo henkilö on minulle ääääi, eli sukupuussani melko lähellä oleva.Hän muutti Pieksämäelle Somerolta 1802 ja avioitui 1803 Pieksämäellä Liisa Laurintytär Ylösen, synt 1774, kanssa.Someron rippikirjoista tuosta NIkodemuksesta ei näy jälkeäkään.

Kummallinen asia on tuon Nikodemuksen syntymäaika, eli RK 19.3.1783. Tämän mukaan hän olisi ollut vaimoaan yhdeksän vuotta nuorempi. Tämä on näin nuorilla vihityillä tosi harvinainen ikäero näin päin. En olekaan uskonut tuota rippikirjan syntymäaikaa, vaan hakenut oikeaa Nikodemusta vähän vanhemmasta ikäluokasta.

Sain joensuulaiselta sukututkijalta Tapani Kovalaiselta arvokkaan vinkin. Hän oli vilkaissut ainoaa rippikirjasivua, jota en itse koskaan hoksannut katsoa, eli Kangasniemen Hankamäen rippikirjasivua vuosilta 1805-1814 sivu 455 (kuva 468). Siinä tuo Nikodemus näyttää olleen tyytymätön "viralliseen" syntymäaikaansa, koska päälle on merkitty -75 ja Somero. Tuo Tapani Kovalainen on eläkkeellä oleva henkikirjoittaja, jossa ammatissa hän lienee saanut "kuudennen aistin" hankalien sukutaustojen selvittelyyn. Hän vihjaisi minulle, että Längelmäen syntyneistä voisi löytyä hakemani Nikodemus.

No, Längelmäeltä löytyi HisKillä Qv.pers. Walborg Jöransdr. Hänellä oli kaksi au-lasta. Heistä Nikodemus syntyi 27.8.1775 ja Yrjö 14.3.1778. Tuo Valpuri avioitui 26.12.1881 leskimies-itsellisen Jöran Sigfridssonin kanssa. Avioliitosta syntyivät lapset Mikko 1783, Juho 1785, Emanuel 1793 sekä Antti 1796 (ei esiinny HisKissä).Yrjö Sipinpojalla oli edellisestä avioliitostaan vuonna 1780 kuolleen Maria Henrikintyttären kanssa vain yksi lapsi, 1763 syntynyt Matti.

Längelmäki kuului Turun hiippakuntaan, joten noita Keski-ja Itä-Suomen sukututkijoiden riesana olevia lastenkirjoja ei käytetty. Näin ollen tuo aviopari lapsineen näkyy Längelmäen Eräslahden Yrkälässä vuodesta 1781 alkaen. Kummallista on, ettei noita Valpurin au-lapsia näkynyt perheen yhteydessä.

Kävin tietysti läpi Längelmäen kuolleiden luettelot vuosilta 1775-1782. Totesin, että au-poika Yrjö kuoli vauvana 1778. Sensijaan Nikodemuksesta ei löydy kuolinmerkintää kyseiseltä ajalta.Kuitenkaan Nikodemusta ei näy muun perheen yhteydessä, joten hänet on luultavasti viety kasvatiksi muualle. Rippikirjasta löytyy tuo 1754 syntynyt Valpuri Yrjöntytär ennen avioitumista, mutta noista au-lapsista ei hänen yhteydessään rippikirjassa ole merkintää.Varsin yleistähän oli, etteivät pikkuvauvoina kuolleet lapset koskaan päätyneet rippikirjaan tai lastenkirjaan asti, mutta kuusivuotiaan osalta tämä tuskin oli mahdollista.

Tuon 11.4.1754 syntyneen ja RK noin 1830 kuolleen Valpuri Yrjöntyttären sukujuuret Längelmäellä on helppo selvittää monta sukupolvea taaksepäin. Sensijaan 1736 syntyneestä ja 1807 kuolleesta Yrjö Sipinpojasta näkyy vain syntymävuosi, joten hän on muualta Längelmäelle muuttanut ja HisKin avulla haku on puhdasta arpapeliä.No, on epätodennäköistä, joskin tietysti mahdollista, että hän olisi tuon Nikodemuksen biologinen isä. Valitettavasti Längelmäen papit eivät 1700-luvulla harrastaneet rippikirjoissaan juurikaan muuttomerkintöjä tai syntymäpitäjien merkitsemista, vaikka väestökirjanpito on muuten laadukasta jopa käsialan puolesta=kaunista, helppolukista 1700-luvun fraktuuraa.Talotkin on merkitty aakkosjärjestykseen nimien mukaan.

Nikodemuksen kummit olen tietysti tutkinut. Heidän perheissään Nikodemus ei näytä eläneen.

Sattuuko tuo Nikodemus kuuluvan jonkun muun listalaisen sukutietokantaan? Kaikki vinkit olisivat arvokkaita.

kyseleepi Erkki Ruppa