Sivu 1/1

Rippikirjan lisämerkintä

Lähetetty: 07.01.2020 15:22
Kirjoittaja juntilda
Olen tehnyt tutukimusta ja tässä ekan rippikirjan sivulla on talo/torppa nimeltä vainionpää. Sen alla on henkilö; its. vävy vihtor arvid ruusanpoika ja lisätty sukunimi Heinonen jota ei ole kysisen henkilön kohdalla ennen ollut. Ihmetyttää että mistä se yhtäkkiä on ilmestynyt. Seuraavassa rippikirjassa se on myös...

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/ ... &pnum=1267

...siis tässä....Rivillä 12 (tyhjät rivit mukaanlukien) on henkilo: vävy Vihtori Arvid Roosanpoika Heinonen. Nimen edestä on vedetty yli ja sen eteen kirjattu jokin lyhenne, mikä?

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/ ... 9&pnum=164

Kyseinen henkilö osti 1915 kysyisen vainionpään tilan itselleen...(jokin manttaali juttu mistä en itse tiedä mikä se on) ja ymmärtääkseni siitä lähtien käytettänyt sukunimeä Vainionpää. Ennen kun meni Penttilän- vainionpään torppaan, vihtori kierteli eri paikoissa renkinä. Sukunimeä ei ollut vaan oli Ruusan/Roosan poika koska isää ei tiedetty. EIKÄ äiti tai isovanhemmat olleet Heinosia.

Mutta mistä tuo Heinonen tuli ja mikä on tuo lyhenne tuossa toisessa kirjassa.'

Kiitos jo etukäteen jos joku osaa autta :D

Re: Rippikirjan lisämerkintä

Lähetetty: 07.01.2020 21:23
Kirjoittaja Marinka
Hei!

Tuohon aikaan ihmiset ottivat itselleen sukunimen oman mielensä mukaan. Joskus se jollakin tavalla liittyy siihen paikkaan jossa asutaan, mutta hyvin usein se vaan napattu jostain. Joskus pappi antoi mieleisensä nimen esim rippikoululaisille. Tässä Vihtori lienee ottanut nimen itse. Onhan se ollut mukavampi kuin tuo Ruusanpoika joka on kaikkialle kertonut aviottomasta syntyperästä.

Se lyhenne näyttää olevan mkt joka yleensä tarkoittaa mäkitupalaista. Eli henkilö jolla on oma mökki jossa asua ja perunamaa.

Marinka

Re: Rippikirjan lisämerkintä

Lähetetty: 08.01.2020 05:33
Kirjoittaja jani
Vihtorin vaimo oli näköjään taatani isän pikkuserkku. :)

Re: Rippikirjan lisämerkintä

Lähetetty: 12.01.2020 22:46
Kirjoittaja Pirjo L.
Hei!
Vihtori oli äitini taatan pikkuserkku.