DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
Sukulaiset1
Viestit: 29
Liittynyt: 06.11.2014 20:31

DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja Sukulaiset1 » 15.07.2019 09:19

Kyseessä esim. MyHeritage, joka televisiossakin mainostaa.
Onko tämä luotettava toimija? Sisareni, joka on työssä paikassa, jossa käsitellään henkilötietoja ja arkaluontoisia
asioita, sanoo, että heillä on tietoturvakoulutuksissa suuresti varoitettu tällaisten firmojen kanssa toimimisesta.
Euroopassa on erilaiset tietoturvasäännökset kuin esim. USA:ssa.
Nämä firmat kuulemma myyvät DNA-tuloksia eteenpäin ties mihin tarkoituksiin.
Merkillistä olisi, jos kuluttajansuoja tai muu sellainen ei mitenkään varoittaisi tästä toiminnasta.
Onko jollain tietoa tästä asiasta?
t. Uhan alla elävä

ninaireene
Viestit: 143
Liittynyt: 01.09.2007 11:37

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja ninaireene » 15.07.2019 17:57

Kannattaa vaikkapa lukea kunkin tarjoajan käyttöehdot ja privaattikäytäntö, ja päätellä sitten ihan itse. Huhupuheet ovat aina huhupuheita.

Marketta
Viestit: 26
Liittynyt: 24.08.2018 19:54
Paikkakunta: Helsinki

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja Marketta » 15.07.2019 22:03

Lue juttu mm helsinginuutiset.fi: koirille tehdään Suomessa vuosittain tuhansia dna-testejä - auttavat pitämään koirat terveempinä.
Sama juttu julkaistu muissakin medioissa.

Avatar
Ilpo
Viestit: 152
Liittynyt: 23.09.2006 20:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja Ilpo » 16.07.2019 19:46

Kyllä tietty varovaisuus on ihan hyvä asia. On dna-testifirmoja, jotka myyvät tietoja esimerkiksi lääkefirmoille. Suosittelen FTDNA:ta (Family Tree DNA), joka ei anna tietoja ulkopuolisille. USA:n poliisille kuitenkin ilmeisesti antaa pyydettäessä. Siellä taisi olla käyttäjän valittavissa, haluaako hän estää nekin. FTDNA:lla on projekteja, joissa dna-tiedot ovat julkisesti näkyvillä kelle tahansa. Riippuu projektin vetäjästä, millaisia tietoturva-asetuksia hän on asettanut. FTDNA:lla käyttäjä voi estää tietojen näkymisen. Ja voi poistaa testin tulokset kokonaan niin halutessaan.

On sitten eri asia, hyötyykö tavis tietojen selaaja mistää jonkun tiedetyn ihmisen dna-tiedoista. Esimerkiksi sairauksia olen kuullut vain mt-dnan yhteydessä Mt-dna otetaan mitokondrioista.

Nuo tiedot, mitä myydään firmoille, voivat käsittääkseni enemmän hyödyttää tavallista ihmistä. Markkinoille voi tulla yksilöityjä lääkkeitä, jotka tehäavat paremmin. Ja se on sen ansiosta, että tutkimus pääsee tutkimaan geenejä ja niiden vaikututkia lääkkeisiin. Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni.

Nyt näyttää trendi olevan vahvasti menossa dna:n terveystietojen analysointiin. Tietoturvan kannalta voi ottaa selville firman politiikka niissä kysymyksissä. Toisekseen markkinoilla on firmoja, jotka liian kevyin perustein tekevät päätelmiä. Esimerkiksi johonkin sairauteen vaikuttaa satoja geenejä kun firma tutkii paria kolmea geeniä. Tämäkin on hyvä testin tilaajan ymmärtää.

Nykyään terveydenhoito on tenyt geenitestejä ja tiedot menevät geenipankkiin. Sinustakin voi olla siellä jo geeninäyte. Tietoturvasuojaukset ovat kyllä tarpeeksi hyvät, että sieltä ei kukaan saa tietoja siten, että ne voisi yhdistää sinuun. Paitsi tietysti ne lääkärit, jotka tekevät hoitotoimenpiteitä.

Lopulta kysymys on ihmisen omasta suhtautumisesta. Toiset ovat avoimempia ja toiset varovaisempia. Tässäkin asiassa.

joukon66
Viestit: 44
Liittynyt: 06.08.2008 08:42

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja joukon66 » 17.07.2019 08:14

Entä jos dna-tiedot päätyvät rikollisten käsiin? Tulevaisuuden tunnistautumiset perustuvat yhä enemmän yksilöllisiin erikoisuuksiin, joista dna on yksi mahdollisuus. Kun emme tiedä, mitä kaikkea geeniteknologialla ja muilla manipulointikeinoilla voidaan vielä tulevaisuudessa saavuttaa, ja mitä tunnistautumistekniikkaa lopulta tullaan käyttämään, niin tämäkin kysymys saattaa vielä nousta vakavasti esiin tulevaisuudessa. Jos kerran menettää yksilöllisyyden perusasiat nettimaailmaan, peli on menetetty.

Jouko

ninaireene
Viestit: 143
Liittynyt: 01.09.2007 11:37

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja ninaireene » 17.07.2019 09:35

Ilpo kirjoitti:
16.07.2019 19:46
On dna-testifirmoja, jotka myyvät tietoja esimerkiksi lääkefirmoille.
23&me myy, mutta senkin voi estää laittamalla rastin ruutuun.

Ilpo kirjoitti:
16.07.2019 19:46
Suosittelen FTDNA:ta (Family Tree DNA), joka ei anna tietoja ulkopuolisille. USA:n poliisille kuitenkin ilmeisesti antaa pyydettäessä. Siellä taisi olla käyttäjän valittavissa, haluaako hän estää nekin. FTDNA:lla on projekteja, joissa dna-tiedot ovat julkisesti näkyvillä kelle tahansa. Riippuu projektin vetäjästä, millaisia tietoturva-asetuksia hän on asettanut. FTDNA:lla käyttäjä voi estää tietojen näkymisen. Ja voi poistaa testin tulokset kokonaan niin halutessaan.
Usan poliisi (eli tarkemmin varmaan FBI) näkee ihan sen saman vertailun kuin sinäkin ja näkee samat yhteystiedot. Ja todellakin myös tämän voi estää laittamalla raksi ruttuun. Samoin Gedmatchin Genesiksessä.

Avatar
Ilpo
Viestit: 152
Liittynyt: 23.09.2006 20:29
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: DNA-testin tekeminen-turvallisuusuhka?

Viesti Kirjoittaja Ilpo » 19.07.2019 00:57

No kyllähän rikoksia tehdään tulevaisuudessakin ihan yhtä hyvin kuin on seurakuntien rikoskirjoissakin kautta vuosisatojen. Pelkästään yhden ihmisen dna-tiedoilla voi hyvässä tapauksessa löytää geneettisiä sairauksia tai alttiuksia niille. Yleensä geneettiset sairaudet vaikuttavat sen, että syntynyt lapsi kuolee hyvin nuorena. Jos dna-tietoja yhdistelee toisten tietojen kanssa ja selviää sukulaisuussuhde, niin siitä voi olla haittaa.

Vastaa Viestiin