Sivu 1/1

Rippikirjan lisämaininnat

Lähetetty: 26.01.2019 22:19
Kirjoittaja solhe
Sukulaiseni Ida Rekosen tietoihin on merkitty K. KL ja §2, mitä lie nämä tarkoittavat? Au-lapsi syntyi 1897 ja nuo merkinnät ovat vuoteen 1898 eli viitanneeko siihen? Myös Sukukirja v. 1878 n:o 170 on merkittynä - niitä lienee mahdoton jäljittää mistään?

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 8&pnum=128

Re: Rippikirjan lisämaininnat

Lähetetty: 07.02.2019 15:02
Kirjoittaja kiukas
Hei
Kun nainen sai aviottoman lapsen , pappi suoritti ns kirkottamisen nämä lyhenteet ovat mitä ilmeisemmin tähän liittyviä .

Re: Rippikirjan lisämaininnat

Lähetetty: 06.03.2019 20:59
Kirjoittaja Essimi
Kirkottaminen on eri asia kuin ripittäminen. Kirkottaminen suoritettiin jokaisen synnytyksen jälkeen, esimerkkinä tässä lainaus Susanna Lindgrenin gradusta:
"Kirkottaminen on juutalais-kristillinen traditio, jonka tarkoituksena on ollut sekä lapsivuoteesta toipuneen naisen rituaalinen puhdistaminen synnytyksen aiheuttamasta epäpuhtaudesta että siunauksen antaminen ja kiitosrukouksen esittäminen. Se pohjautuu Raamattuun ja tuli Suomeen keskiajalla kristinuskon mukana. Kirkottaminen suoritettiin noin kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen kirkossa, pappilassa tai kotona."

Aviottoman lapsen saanti oli "rikos", josta kirkon opin mukaisesti piti ripittäytyä ja saada synninpäästö.

Re: Rippikirjan lisämaininnat

Lähetetty: 15.03.2019 17:50
Kirjoittaja paulako
Hei.
Kyselin kansallisarkiston väeltä noista kirjaimista K. K. L. §. Siellä arveltiin kirjaimien mahdollisesti viittaavavn Keisarilliseen Kirkkolakiin ja sen pykäliin tai sivunumeroihin. Netistä löytyvät kyseiset kirkkolait. Kysyin myös Mikkelin seurakunnasta asiaa. Siellä arvelivat kirjaimien viittaavan Keisarin Kuulutuksiin. Epäselväksi jäi minulle pykälämerkin jälkeinen numero, kun se on eri ihmisillä eri vaikka on kyse "samasta rikoksesta". Ehkä joku vielä selvittää oudot kirjaimet ja pykälät.
paulako