sotilaiden syntymäkunnat hukassa

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
kyllikki
Viestit: 281
Liittynyt: 12.08.2006 20:46
Paikkakunta: Kemijärvi

sotilaiden syntymäkunnat hukassa

Viesti Kirjoittaja kyllikki » 07.10.2007 11:55

Onko sotilashenkilöistä olemassa valtakunnallisia luetteloita, joista selviää, mistä joku sotilas on tullut jollekin paikkakunnalle? Kysyn sen vuoksi, kun seurakunnan vihityistä saattaa löytyä sotilas, joka ei ole syntynyt ko seurakunnassa, vaan tullut muualta. Seurakuntaan muuttaneistakaan ei välttämättä löydy.

Olen kovasti kiitollinen pienestäkin vihjeestä.
:D
Kyllikki

EevaH
Viestit: 724
Liittynyt: 23.05.2007 23:35
Paikkakunta: Mikkeli/Helsinki

Viesti Kirjoittaja EevaH » 17.10.2007 23:04

Mitähän tarkoitat sotilashenkilöllä? Nihti, ruotusotilas, jääkäri, rakuuna,
Venäjän / Suomen armeijan sotilas? Mitään valtakunnallisia luetteloita
en usko millekään näistä löytyvän, mutta aikakaudesta riippuen saattavat
jotkut sotilasasiakirjat sisältää myös kotipaikkatiedon. Esim. vuodelta 1735 on ainakin Savon jalkaväkikomppaniasta varsin täydellinen
katselmusluettelo - tosin kaikki kotipaikkamerkinnät eivät siinäkään ole
ihan oikein. Joka tapauksessa sotilasasiakirjat ovat varmaan paras lähde, jollei kirkonkirjoista asia ilmene. Olethan varmaan tarkistanut muuttaneiden luettelot, jos sellaisia ko. ajalta löytyy?

kyllikki
Viestit: 281
Liittynyt: 12.08.2006 20:46
Paikkakunta: Kemijärvi

Viesti Kirjoittaja kyllikki » 28.10.2007 11:30

Hei EevaH,

Sotilashenkilöllä tarkoitan henkilöä, jolla HisKissä näkyy ammattina sotilas tai lyhennettynä sot. Henkilöä ei löydy alueen seurakunnista. Kaikista Suomen seurakunnista haku antaa niin monta samanninistä, että toivotonta hakuammuntaa.

Muistikuva luettelosta ollut lienee toiveajattelua. Yhtään esimerkkiä en nyt muista henkilöstä.

Jos jollakin on tiedossa joku linkki, olen kovasti kiitollinen siitä.

t. Kyllikki

EevaH
Viestit: 724
Liittynyt: 23.05.2007 23:35
Paikkakunta: Mikkeli/Helsinki

Viesti Kirjoittaja EevaH » 02.11.2007 23:43

Hei,

kysymykseni yritti selvittää, minkä aikakauden sotilaasta on kyse, koska
siitä riippuu, millaisia lähteitä on olemassa. Militaria II-sarja käsittää
lähinnä ruotusotilaat, rakuunat ja jääkärit 1712-1809. Vuodet 1722-31
puuttuvat kokonaan. Sitä edeltävältä ajalta on läänintileissä jonkun verran sotilastietoja, mutta ei ehkä tarvittavalla tarkkuudella. Venäjän ajalta ei sotilaista ole juuri muuta kuin kirkonkirjatietoja, jollei sitten alkava sota-arkiston järjestely sellaisia tuo esiin. Riippuen rykmentistä on Militariassa joskus hyvinkin perusteellisia luetteloita, esim Savon jalkaväkirykmentin katselmusluettelo vuodelta 1767 luettelee kaikki vuodesta 1735 rykmentissä palvelleet ja mm. kuolinajat löytyvät sieltä silloin kun kotipitäjän hautausluettelo ei asiaa mainitse.

Käyttikö tämä sotilaasi omaa sukunimeään vai sotilasnimeä? Jos
sotilasnimeä, niin mistä tiedät, ettei hän ole syntynyt pitäjässä? Sotilasnimen takaa on joskus hankalaa löytää alkuperäistä nimeä, mutta esim. perukirjoista tms. saattaa sellainen yllättäen paljastua. Joissakin pitäjissä ovat papit pitäneet "konseptikirjoja" virkatodistuksista ja esim. Suomen sodan jälkeiseltä ajalta löytyy usein todistuksia, joita papit kirjoittivat sotaveteraanien tai heidän leskiensä eläkettä varten. Eli ei
kannata vielä heittää kirvestä kaivoon, vaikka etsintä onkin hankalaa. Kerro kaikille tuntemillesi samoja seutuja tutkiville (ja vaikka nettipalstoille) mitä olet etsimässä, ehkäpä jollakin alkaa soittaa kelloja, hänen törmätessään etsimääsi tietoon.

Lycka till! Eeva

kyllikki
Viestit: 281
Liittynyt: 12.08.2006 20:46
Paikkakunta: Kemijärvi

Viesti Kirjoittaja kyllikki » 05.11.2007 00:15

Hei EevaH,

Suurkiitokset hyvistä neuvoista.

Terveisin Kyllikki

joukon66
Viestit: 53
Liittynyt: 06.08.2008 08:42

Re: sotilaiden syntymäkunnat hukassa

Viesti Kirjoittaja joukon66 » 29.08.2008 13:11

Itse olen metsästänyt paljonkin ruotusotilaiden alkuperäisiä nimiä vaihtelevin tuloksin. Sotilasrullista ei usein asiaan saa valaistusta. Ainakin pohjanmaalla syntymäpaikaksi on usein merkitty "i Österbotten". Joku poikkeus voi olla, mutta ne ovat käytännössä teoreettisia. Paras keino on selvittää rippikirjoista ko. henkilön tietoja ja seurata historiassa taaksepäin. Jos sotilaasta on tarkka syntymäaika tiedossa päivälleen, kannattaa käyttää hiskitietokannan tarkennettua hakua, joka tulostaa kaikki ko. päivänä syntyneet vaikka koko valtakunnan alueelta. Sotilassukunimien esiintymiset ja vastaavan sotilastorpan paikan voi päätellä myös hiskitietokannasta etsimällä. Näin voi päätellä, mistä ko. henkilö on mahdollisesti saanut ko. sotilassukunimen ja sen alueen rippikirjoja tutkimalla voi löytyä tarkempaa tietoa. Jos hlö on elänyt 1700-luvun alkupuolella asia on käytännössä melko toivoton, jos myöhemmin, asia pitäisi näillä tiedoilla selvitä. Sotilaiden tutkiminen on salapoliisityötä parhaimmillaan.

Vastaa Viestiin