Yhteinen sukututkimustietokanta?

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Yhteinen sukututkimustietokanta?

Viesti Kirjoittaja jani » 14.08.2006 19:27

Hei!

Jokunen aika sitten yritin herätellä Satakuntalais-listalla kiinnostusta yhteiseen "suomi-tietokantaan", johon jokainen voisi lisätä omat tutkimustuloksensa. Lisääminen onnistuu joko manuaalisesti henkilö kerrallaan, taikka sitten gedcom-tiedoston muodossa.

http://gw.geneanet.org/suomi

Siirsin silloin omat sata vuotta vanhemmat tietoni tuohon netissä olevaan tietokantaan ja sinne hieman lisättiin tietoja, mutta sen suurempaa innostusta asiaan ei ollut. Jotta tuo kyseinen tietokanta ei menisi ihan hukkaan, kysynkin nyt että olisiko täällä halukkaita liittämään tietonsa tuohon yhteiseen tietokantaan? Olisi jännää nähdä, että yhtenevätkö sukumme jossain vaiheessa ja löytyykö uusia itselle tuntemattomia esivanhempia jonkun toisen tiedoista. Samalla omiin tietoihin voi tulla korjauksia tai tarkennuksia. Mielestäni tällaisesta tietokannasta hyötyvät kaikki.

Tunnukset tietokannan muokkaamiseen saa minulta, sähköpostiosoitteen löydät täältä: http://www.geneanet.org/contact.php3?source=suomi (vaihda hotmailin tilalle yahoo). Samaan osoitteeseen voi lähettää tietokantaan liitettäviä gedcom-tiedostoja, niitä kuin ei pysty lisäämään kuin vain tietokannan luoja. Annan tuon tietokannan olla netissä vielä vuoden loppuun, mutta jos tämäkään vetoomus ei auta tietokantaa kasvamaan, poistan sen sieltä vihdoin ja viimein. Nykyiset tiedothan löytyvät omasta tietokannastanikin. :)
----- Jani Koski -----

sklehton
Viestit: 98
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

genewebistä asiaa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 25.08.2006 09:18

Terve!

Kyllähän tuo houkuttavalta kuulostaa, mutta pari asiaa tulee mieleen, mikä jarruttaa.

1. En halua ylläpitää tietoja kahdessa tietokannassa. Miten siis voidaan syötetty GEDCOM poistaa, jotta korjatut tiedot saadaan uudesta GEDCOM-tiedostosta? Käytän itsekin genewebiä kotikoneessa, mutta tätä en tiedä miten toimisi.

2. Toisaalta, jos joku tekisi lisäyksiä/korjauksia tietoihini, miten saan diffin alkuperäisestä GEDCOM -tiedostosta, jotta saisin ne omaan tietokantaani?

3. Miten muuten genewebistä saa ulos GEDCOM:in ilman sataa vuotta tuoreempia henkilöitä? Pitääkö filtteröidä jollain toisella sovelluksella.

Oma tietokantani on tällä hetkellä n.9500 henkeä, joten koko kasvaisi kohtalaisesti, jos liittäisin sen tuonne.

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Viesti Kirjoittaja jani » 26.08.2006 09:11

Pentele, foorumi kirjas mut ulos sillä aikaa kun kirjotin vastaustani. Taisi olla liian pitkä... Kirjotan sen huomenna uudestaan, tänään en enää jaksa kun kellokin lähenee puoltayötä.

Tässä uusi (hieman lyhyempi yritys):
1. En halua ylläpitää tietoja kahdessa tietokannassa. Miten siis voidaan syötetty GEDCOM poistaa, jotta korjatut tiedot saadaan uudesta GEDCOM-tiedostosta? Käytän itsekin genewebiä kotikoneessa, mutta tätä en tiedä miten toimisi.
Tässä on muutama vaihtoehto. Yksi vaihtoehto on lisätä korjatut tiedot gedcomina sellaisenaan kantaan ja sitten yhdistellä henkilöt. Tämän toimivuutta pitäisi ensin kokeilla pienellä gedcomilla.

Toinen vaihtoehto on, että yhdistän korjaukset "master-tietokantaan", joka olisi omalla koneellani, jonka jälkeen ajaisin uuden tietokannan vanhan päälle. Tämänkin toimivuutta tarvitsisi kokeilla käytännössä. Tiedän, että nuo eri systeemien väliset gedcom-siirrot eivät aina tapahdu ongelmitta. Itselläni on käytössä Legacyn Deluxe-versio.

Geneanet antaa siis joko lisätä gedcomin olemassa olevaan kantaan taikka korvata olemassa olevan kannan. Nämä lisäykset tapahtuvat tietokannan omistajan hallintapaneelista. Tämä on mielestäni hyvä varokeino, näin kukaan ei pääse tuhoamaan kantaa vahingossa. :)
2. Toisaalta, jos joku tekisi lisäyksiä/korjauksia tietoihini, miten saan diffin alkuperäisestä GEDCOM -tiedostosta, jotta saisin ne omaan tietokantaani?
Geneanetistä on mahdollisuus hallintapaneelin kautta luoda gedcomeja tietyn henkilön suorista esivanhemmista taikka jälkeläisistä. Päivityshistoria puolestaan pitää lukua niistä henkilöistä, joita on muutettu (aikaleimoineen). Nämä muutokset omaan kantaan tuotaessa joutuisi luultavasti tekemään hieman henkilöiden yhdistelyä, joten jos vain muutaman ihmisen tietoja on muutettu, uskoisin että oman kannan päivittäminen on melkein helpompaa käsin. Suurissa päivityksissä tuo gedcom-siirto olisi sitten aiheellinen.
3. Miten muuten genewebistä saa ulos GEDCOM:in ilman sataa vuotta tuoreempia henkilöitä? Pitääkö filtteröidä jollain toisella sovelluksella.
En muista juuri nyt miten Geneweb tekee gedcomeja (minulla oli se koneella, mutta se kone on Suomessa, enkä vielä ole päättänyt asennanko sen tähän koneeseen vai en). Geneanetissä hallintapaneelista on mahdollista joko piilottaa 100 vuotta tuoreemmat tapahtumat taikka poistaa ne kokonaan. Tuosta jo netissä olevasta nämä siis on poistettu, omassa tietokannassani ne on vain piilotettu.

Minä voin tehdä tuon liian uusien tietojen poiston omassa päässäni. Tai sitten voit kokeilla tuota muun sovelluksen kautta poistoa. Varmaankin ainakin PAF sen tekee. Legacyssä tämä muistaakseni onnistuu.

Lisäksi yksi huolenaihe minulla oli jo itsellänikin; nimien kirjoitusasu. Useat tutkijat suomenkielisillä henkilöillä tietokannassaan suomenkielisiä nimiä, koska he näitä nimiä käyttivät jokapäiväisessä elämässään. Omassa kannassani nimet on normalisoitu ruotsinkielisiin nimiin, koska tämä auttaa minua identifioimaan kirkonkirjoista löytyvät henkilöt nopeammin. Lisäksi nimien normalisointi (joko ruotsiksi taikka suomeksi) auttaa Geneanetissä, sillä käyttöliittymä herjaa aina, kun yrität luoda henkilön, jonka nimi on jo käytössä. Tällöin ei tule luotua kantaan tuplahenkilöitä. Lisäksi henkilön haku nimellä edellyttää, että kirjoitat nimen juuri siinä asussa, kun se on tietokannassa. Sukunimet eivät tässä tuota niinkään ongelmia, niitähän voi vaikka selata aakkosjärjestyksessä, mutta etunimissä Henric ja Henrik eivät ole sama henkilö, eikä Henric haku löydä Henrikkiä.

Kirjoitusmuodon lisäksi yksi ongelma on patronyymit, Sukujutuissa taitaa niille olla oma kenttänsä, Legacyyn emme sellaista ole (toistaiseksi) saaneet. PAF ei muistaakseni koko kenttää tunne. Geneanetissä olen laittanut patronyymit etunimien kanssa samaan etunimikenttään. Esim "Matts Mattsson" on täten henkilön "etunimi" ja löytyy etunimihaussa vain tuolla etunimellä... Minkäänlaisia jokerimerkkejä en ole siinä saanut toimimaan.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että vaikka kanta olisikin nimellisesti "sillisalaattia", löytyisi sen avulla varmasti uusia sukukytköksiä. Monesti henkilöt katoavat yhden seurakunnan rippikirjoista ja ilmaantuvat joko oman seurakunnan rippikirjassa toisaalle ilman muuttomerkintää taikka sitten kokonaan uuteen seurakuntaan. Jos jollakulla on tämä henkilö vanhempiensa luona ja jollain toisella puolisonsa ja lastensa kanssa, pystyttäisiin näin nämä kaksi henkilöä (mahdollisesti) yhdistämään toisiinsa.

Tällaisissa tapauksissa olisi hyvä keskustella tietojen lähteistä tuolla tietokannan foorumilla, niin saataisiin varmistettua, että henkilö lähti paikasta A ja ilmaantui paikkaan B.

Jokainen varmasti haluaa pitää omat tietokantansa sellaisina kuin haluavat, enkä ehdotakaan tästä kaikkien ainutta tietokantaa tehtävän. Jokaisen kannattaa ehdottomasti ylläpitää omaa kantaansa kotikoneellaan (tai missä se sitten onkaan). Sieltä voidaan sitten noita gedcomeja viedä yhteiseen kantaan. Tai toisin päin.

Mutta niin kuin sanoin, voisimme kokeilla tuota yhteisen kannan ylläpitoa pienillä koegedcomeilla, niin näkisi että mitä siitä sitten oikeasti tulisi.
----- Jani Koski -----

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Viesti Kirjoittaja jani » 01.09.2006 14:15

Asensin sittenkin GeneWebin koneelle, joten myös .gw-tiedostoilla tietojen siirto onnistuu. Tosin en ole kovin sinut tuon GW:n kanssa, mutta eiköhän se tästä... :)
----- Jani Koski -----

laura
Viestit: 1
Liittynyt: 07.10.2008 21:21

Re: Yhteinen sukututkimustietokanta?

Viesti Kirjoittaja laura » 01.01.2009 00:59

Tällaista olen toivonut, olisihan varsin mielenkiintoista katsoa myös muiden tuloksia ja kenties vaihtaa tietoja.
Olen pariin vastaavaan lähettänyt omat gedcomini.
Jotenkin minusta tuntuu, että verkossa on hajallaan sukututkimukseen ja - historiaan liittyvää materiaalia vaikka kuinka. Ideaali tilanne olisi jonkinlainen sukuhistoriasta kiinostuneiden saitti, johon kaikki olisi koottu yhteen paikkaan. Sitäkautta ehdottamasi tietokantakin saisi näkyvyyttä.

eero.taipale
Viestit: 27
Liittynyt: 06.08.2008 17:00

Re: Yhteinen sukututkimustietokanta?

Viesti Kirjoittaja eero.taipale » 02.01.2009 20:48

Tämä on täydellinen idea, mutta ei tällä hetkellä toimi; syy on se että teen tutkimusta käytännössä notepadillä. Kävin läpi ilmaisia sukututkimusohjelmia, ja taso vaihteli tyystin käsittämättömästä huonoon. Mormonien ohjelma on muuten aika OK, mutta se tuntuu saavan angstia aina kun esivanhempieni avioelämä on jotain muuta kuin heteronormatiivista (mikä on siis ensin naimisiin, sitten lapsia. Lisäksi se on perhekeskeinen, eikä ollenkaan evidence-based).

Ohjelma antaa vähän mahdollisuuksia muokata tehokkaasti skeemaa l. tietosisältöä (eli määritellä uusia kenttiä ja syöttää epämääräistä tietoa). Tiedon sisäänsyöttö (l. tietueiden naputtelu) ei myöskään ole tarpeeksi tehokasta.

Näistä syistä tämäkään gedcom-pohjainen systeemi ei oikein toimi.

En tiedä miten oikeat sukututkijat ovat tätä ongelmaa lähestyneet; ehkä maksulliset ohjelmat ovat jotenkin järkevämpiä.
Meidän oma wikimme voisi olla loistava väline, mutta sitä varten pitäisi tehdä ged2wiki-skriptit ja määritellä tietokantaskeema riittävän hyvin. Itse tunnun haluavan skeemalta seuraavia asioita:

- Nimi suomalaiseen tapaan ja rakenteisesti talletettuna (etunimi etunimi patronyymi sukunimi e sukunimi os sukunimi talonnimi mahdollisesti ruotsiksi ja suomeksi), esim. Carl Gustav Kihl eli Karhalan *Kalle Kustaa Kustaanpoika
- Meinasin ihan unohtaa normalisoidun nimen; usein nimi on kirjoissa eri muodoissa - olisi hyvä voida nätisti syöttää nämä
- Syntymä- ym ajat lokalisoituna suomeksi
- Päivämäärien epävarmuudet voidaan helposti merkitä
- Kaiken datan epävarmuuden käsittely.
- Ei turhaa normatiivisuutta (vihkipäivä ei välttämättä ole oleellinen, eikä isää aina tiedetä)
- Mahdollisuus muokata skeemaa nopeasti ja lisätä rakenteista, uudenmuotoista tietoa.
- Mahdollisuus linkata dataa suoraan nettilähteisiin; eli syntymäajan kohdalle voidaan linkata dataentryjä, esim. rippikirjan sivuja, jolla syntymäaika sitten on. Data pitäisi linkata myös toiseen suuntaan, eli rippikirjan / historiakirjan sivusta pitäisi päästä henkilörekordiin!!


Tästä viimeisestä sitten on kysymyskin: jos haluan linkittää rippikirjaan, mikä on oikea tapa? Olen jo joutunut korjailemaan linkkejä jotka ovat vaihtuneet, sivuille on tullut lisäkuvia ja kuvien indeksinumerot ovat vaihtuneet??

Vastaa Viestiin