Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon hakemistoja

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toimintaan ja nettisivuihin liittyvät keskustelut.
sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon hakemistoja

Viesti Kirjoittaja sklehton » 15.04.2011 12:39

Arkistolaitoksen Digitaaliarkiston kirkonkirjoja ryhdytään indeksoimaan vapaaehtoisvoimin. Kansallisarkiston, Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen ja Suomen Sukututkimusseuran yhteisessä hankkeessa luodaan digitoiduille kirkonkirjoille hakemistot, joilla parannetaan kirkonkirjojen käytettävyyttä.

Arkistolaitoksen Digitaaliarkistossa on tällä hetkellä jo noin 28 000 kirkonkirjaa ja yli viisi miljoonaa kirkonkirjan aukeamaa. Kullekin kirkonkirjalle laaditaan Digitaaliarkiston jaksoihin eli aukeamien kuviin linkitetyt, kirjojen sisältöä koskevat hakemistot. Hakemistojen avulla kirkonkirjojen sisältö saadaan sanahakujen piiriin.

Indeksointi on aloitettu pää- ja rippikirjoista, joita Digitaaliarkistossa on noin 8 000 sivua. Arkistolaitoksella on olemassa jo noin 3 500 aikaisemmin laadittua rippikirjojen hakemistoa, joita käytetään indeksoinnin apuna. Rippikirjoille luodaan kylähakemistot, mahdollisuuksien mukaan talo- ja torppatietoineen ja sivunumeroineen. Hakemisto on tehty esimerkiksi Merijärven seurakunnan rippikirjaan vuosilta 1781–1787.

Kansallisarkiston arkistotekninen yksikkö skannaa ja lukee optisesti paperilla olevat arkistolaitoksen rippikirjahakemistot ja siirtää niiden tiedot Excel-syöttöpohjaan. Tarkoituksena on myös käyttää Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen hakemistoja, mikäli hakemiston alkuperäinen laatija antaa siihen luvan. Hankkeen tahot vetoavat kaikkiin hakemistoja itse laatineisiin henkilöihin, jotta he luovuttaisivat hakemistonsa hankkeen käyttöön.

Sukututkimusseurojen kautta haetaan nyt vapaaehtoisia, jotka linkittäisivät olemassa olevat hakemistot Digitaaliarkiston kuviin. Kansallisarkiston arkistotekninen yksikkö vie linkitetyt hakemistot Digitaaliarkistoon.

Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat yksikön johtaja István Kecskeméti (puheenjohtaja) ja yksikön johtaja Markku Mäenpää Kansallisarkistosta, toiminnanjohtaja P. T. Kuusiluoma Suomen Sukututkimusseurasta ja puheenjohtaja Sami Lehtonen Suomen Sukuhistoriallisesta Yhdistyksestä. Vapaaehtoisten ohjauksesta, yhteydenpidosta ja työn koordinoinnista vastaa projektityöntekijä Riitta Roitto.

Indeksoinnista kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteys Riitta Roittoon.

Lisätietoja:

* Riitta Roitto, vapaaehtoisten ohjaus, yhteydenpito ja työn koordinointi
* István Kecskeméti, hankkeen ohjaus

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@narc.fi

Esko57
Viestit: 32
Liittynyt: 16.09.2007 21:30
Paikkakunta: Espoo

Re: Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon hakemistoja

Viesti Kirjoittaja Esko57 » 15.04.2011 16:37

Hei
Tuleeko hakemistojen tekijöille erillinen kysely lupaasiasta?
Omasta puolestani kaikki tekemäni hakemistot ovat vapaasti käytettävissä.
T:Esko

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1251
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon hakemistoja

Viesti Kirjoittaja jani » 15.04.2011 18:16

Hei Esko,

Kuten tiedotteessa sanotaan, hakemistoja käytetään "mikäli hakemiston alkuperäinen laatija antaa siihen luvan". Eli jokaiselta laatijalta tullaan kysymään lupa.

Uusilta hakemistojen tekijöiltä tulemme kysymään luvan etukäteen, mutta hekin voivat jättää sen antamatta.
----- Jani Koski -----

Vastaa Viestiin