SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toimintaan ja nettisivuihin liittyvät keskustelut.
sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 21.12.2010 22:07

21.12.2010

Kansallisarkisto, Suomen Sukututkimusseura ja Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry ovat päättäneet käynnistää yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa. Tahot valmistelevat yhteistyöhankkeen perustamista tammikuussa 2011.

Tavoitteena olisi saada indeksoitua mm. mormonifilmeiltä Kansallisarkiston digitoimat vanhimmat kirkonkirja-aineistot, jotka ovat vapaasti internetissä käytettävissä. Alkuvuodesta 2011 ryhdyttäisiin keräämään valmiita, jo olemassa olevia hakemistoja, joita osapuolet haluavat antaa yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Pitkällä tähtäimellä työssä olisi resursseista riippuen kaksi vaihetta: Ensimmäisessä vaiheessa kerättäisiin valmiit hakemistot, esimerkiksi kylähakemistot rippikirjoista. Tarvittaessa voitaisiin mahdollisesti edetä tila- ja torppatasoille. Toisessa vaiheessa valmiit hakemistot linkitetään Digitaaliarkiston kuviin. Indeksointi toteutettaisiin Kansallisarkiston Digitaaliarkistoon. Hakemistot ja niihin linkitetyt kuvatiedostot olisivat haettavissa vuoden 2011 loppupuolella tulevan ASTIA -hakujärjestelmän kautta.

Lisätietoja:
Istvan Kecskeméti, Kansallisarkisto
P. T. Kuusiluoma, Suomen Sukututkimusseura
Sami Lehtonen, Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 22.12.2010 00:55

Aiheesta käydään nyt keskustelua useammallakin forumilla, joten lainaan osin toisaalla olevaa viestiäni.

Hakemistojen tekijöiltä tullaan jo olemassaolevien (todennäköisesti myös vastaisten) hakemistojen osalta kysymään lupaa luovuttaa niitä digitaaliarkistossa käytettäväksi. Kansallisarkisto päättää itsenäisesti digitaaliarkiston palvelutavasta ja -politiikasta, joka käsittääkseni on hyvin pitkälle tulevaisuuteen verovaroin kustannettu käyttäjille ilmainen palvelu. Yhteistyöhankkeen on tarkoitus tuottaa hakemistoja kansallisarkiston digitaaliarkiston aineistoon. SSS:lla ei ole nähdäkseni minkäänlaista mahdollisuutta hyväksikäyttää SSHY:n hakemistoja omiin tarkoitusperiinsä, mitä ne sitten ikinä kenenkin mielestä edes voisivat olla. Jos hankkeesta joku hyötyy, niin suomalainen sukututkija parantuneen palvelun muodossa. Kyseeseen tuleva aineisto on vanhempaa kirkonkirja-aineistoa, joka yhdistyksemme sivuilla on joka tapauksessa kaikkien vapaasti käytettävissä; jäsenet eivät siis menetä mitään etua ei-jäseniin verrattuna. Toisessa ketjussa jo totesinkin, että digitaaliarkiston laadun ja käytettävyyden parantaminen saattaa jopa vapauttaa palvelimemme resursseja jäsenetuihin kuuluvien aineistojen käyttöön.

Tässä asiassa aloitteellinen on ollut kansallisarkisto, joka on pyytänyt mukaan kolmannen sektorin toimijoita eli SSHY:a ja SSS:aa, joilla molemmilla on olemassa indeksoitua aineistoa kirkonkirjoista. Asian tiimoilta eri osapuolet ovat istuneet saman pöydän ääreen, jossa on nähty mahdollisuus sukututkijoita hyödyttävään yhteistyöhön.

Kaikki kolme tahoa (KA, SSHY, SSS) ovat julkaisseet sivuillaan tänään yhtenevät tiedotteet tammikuussa valmisteltavasta hankkeesta. Pyytäisin, että katsottaisiin rauhassa, miten asia etenee ja keskityttäisiin rakentavaan diskurssiin yhteistyön muodoista ja mahdollisuuksista.

SSHY on aina ollut ja on vastaisuudessakin sukututkijoiden työtä sukututkijoiden hyväksi.

Avatar
Marilee
Viestit: 58
Liittynyt: 19.12.2007 00:47
Paikkakunta: Tampere

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Marilee » 22.12.2010 03:13

Suurimman osan tekemistäni hakemistoista (eikä niitä mitään huikeaa määrää ole) olen tehnyt oman sukututkimukseni helpottamiseksi. Olen ilomielin valmis tarjoamaan tekemääni materiaalia, jos siitä on hyötyä KA:n hakemistoja laadittaessa.

Kunnioitan myös niiden henkilöiden mielipiteitä, jotka haluavat määrätä omien hakemistojensa käytöstä.

Tällä hetkellä SSHY:n julkisilla sivuilla on käyttäjäystävällisin liittymä: on helppo avata useita sivuja samanaikaisesti auki (operoin joskus jopa 30 sivulla samanaikaisesti) ja jokaisen kuvan tiedot tulevat näkyviin, kun siirtää hiiren osoittimen sivun otsikon välilehden otsikon kohdalle (menikö termit oikein?). Toivottavasti KA saa aikaan vähintään yhtä käyttäjäystävällisen tai ehkä jopa paremman liittymän. Käytettävyyden helppouden takia en vielä haluaisi luopua mistään SSHY:n sivuista. Mutta aika näyttää.

Käytännön kysymys:
Ensimmäisissä tekemissäni hakemistoissa on pieniä virheitä ja epätarkkuuksia. Ne eivät yleensä haittaa käyttäjiä. Olisi kuitenkin mukavampaa, jos eteenpäin toimitettavissa hakemistoissa olisi vähemmän virheitä. Olisiko ennen korjailujen aloittamista syytä odotella, tuleeko hakamistojen tekoon uusia ohjeita vai jatketaanko nykyisillä?

Toinen kysymys:
KA:lla on myös kirkonkirjoja, joita ei ole SSHY:llä. Tarvitaanko niihin vapaaehtoisten panosta? Olen viime aikoina tutkinut mm. Suodenniemen kirkonkirjoja ja yhteen olen tehnyt hakemistoraakileen helpottamaan omaa työtäni.

ONNEA yhteistyöprojektille!


Edit: En sattunut huomaamaan äänestys- ja kyselyketjua ajoissa!

Avatar
tiitus
Ylläpitäjä
Viestit: 231
Liittynyt: 08.08.2006 22:20
Paikkakunta: Pöytyä, Finland

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja tiitus » 22.12.2010 09:11

Nyt kun on tullut enempi tietoa mistä yhteistyössä on kyse, niin täytyy myöntää että tuo kysely jonka
laitoin oli hiukan huono, puutteelliset tiedot voi aiheuttaa sekaannusta. :)
Annetaan nyt SSHY:n hallituksen rauhassa neuvotella mitä asiassa tapahtuu.
Voihan olla että KA ei tarvitsekaan kuin omia ja SSS:n hakemistoja. :roll:

Marjaana
Viestit: 126
Liittynyt: 03.12.2006 21:58
Paikkakunta: Oulu

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Marjaana » 22.12.2010 15:20

Poistin viestini tästä poistettujen viestien vuoksi torsoksi muuttuneesta ketjusta.
Viimeksi muokannut Marjaana, 01.01.2011 14:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 22.12.2010 15:22

Annu kirjoitti: Kuka tässä häviää, jos mennään Lehtosen mukaan, se on selviö, se on SSHY ja sukututkija sekä hakemistojen että skannausten suhteen.

Annu
Olet ymmärtänyt asian väärin. Jo tehtyjä ja toimitettuja hakemistoja ei voida luovuttaa ilman niiden tekijöiden lupaa.

Kirjoitin, että jatkossa - jos niin halutaan - voidaan toimia toisin ja ilmoittaa hakemistoja tekeville, että jatkossa niitä tultaisiin käyttämään SSHY:n sivujen lisäksi myös digitaaliarkistossa ja josta tiedotettaisiin erikseen. Siinä ei ole tekijänoikeuksien kannalta mitään ongelmaa, koska silloin asia olisi hakemistojen tekijöiden tiedossa niitä SSHY:lle luovuttaessaan. Halutaanko sitten toimia näin, riippuu meistä kaikista jäsenistä - kyse ei ole mistään minun linjastani, kuten edellä yrität valheellisesti väittää. Yhtä kaikki sellaista tilannetta tai aikaa ei ole olemassa, jolloin hakemistoa luovuttava henkilö ei tietäisi, mihin sitä tullaan käyttämään.

Kun digitaaliarkistoon saadaan hakemistot ja parempi käyttöliittymä, ovat kaikki sukututkijat voittajia ilman, että kukaan tai mikään toinen taho siinä mitään häviäisi.

Jorma
Viestit: 30
Liittynyt: 01.10.2007 10:35

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Jorma » 22.12.2010 21:20

Indeksoidaanko(?) myös SSHY:n hallussa olevat rippikirjat, joissa ei ole hakemistoja?

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Anne » 22.12.2010 21:45

Jorma kirjoitti:Indeksoidaanko(?) myös SSHY:n hallussa olevat rippikirjat, joissa ei ole hakemistoja?
Kansallisarkisto pyrkii indeksoimaan kaikki digitoimansa kirkonkirjat. Ne ovat digitoitu ns. mormonifilmeitä ja päättyvät noin vuoteen 1860. Tammikuussa KA, SSHY ja SSS valmistelevat yhteistyöhankkeen perustamista, joten odotellaan miten hanke etenee.

SSHY:n hallussa ei ole rippikirjoja; tarkoitit varmaan niitä rippikirjoja, jotka on digitoitu Digiarkistoon aina vuoteen 1909 asti.

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 23.12.2010 13:41

Jos hakemisto A:n tekijä ei halua hakemistoa luovutettavan, ei sitä edelleen luovuteta. Jos hakemiston B tekijä haluaa omansa arkistolaitokselle luovuttaa, ei hakemiston A tekijällä ole siihen nokan koputtamista, eikä myöskään syytä vetää hernettä nenään.

Omaksi virheekseni lasken korkeintaan sen, että kerroin olemassa olevan myös toisen vaihtoehdon eli jatkossa tehtävien hakemistojen luovuttamisesta sopimisen etukäteen niin, että tekijöitä informoidaan myös tästä käytöstä. Tämä luonnollisesti on päätös, jonka tekee jäsenistö niin halutessaan.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, monet hakemistojen tekijät ovat jo etukäteen ja pyytämättä ilmaisseet halunsa luovuttaa omat tuotoksensa myös arkistolaitoksen käyttöön. Jos tämä on jollekin toiselle syy lopettaa hakemistojen teko ja skannaaminen, niin sitten se on varmaan parempi lopettaa.

Digitaaliarkiston parantaminen on myös selvästi sukututkijoiden etu. Jos tämäkin on jollekin syy lopettaa oma vapaaehtoistyönsä, niin siinäkin tapauksessa se on varmasti oikea päätös.

Risto
Viestit: 106
Liittynyt: 09.07.2007 16:42
Paikkakunta: Kemi. SSHY jäsen

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Risto » 23.12.2010 14:19

Hei.

Paremmin ottamatta kantaa kieltoon ja sallimukseen. Se olkoon kunkin oma asia, mutta:

Jäiköhän pois Samilta, RIPPER (Suomeksi: viiltäjä, kaappain, kopioija, ohjelma, jolla luetaan ja kirjoitetaan ne tiedostoiksi).
Eihän tuota ( SSHY:n esillä olleita Hakemistoja) edes voi enää estää henkilön-yhdistyksen kaappaamasta omaksi uudeksi Hakemistoksi.

Tietysti SSHY:n tehtyihin Hakemistoihin on pikimmin laitettava päiväys ja vaikka kuka-ketkä ne teki. Säilyy se tekijän oikeus.
Voisivat kaikki toimijat hakemistojen osalta nukkua yönsä rauhallisesti.

Sitten, kun niitä ilmestyy KA sivuille, saattaa siellä olla myöhemmin tehtyjä niitä "indeksonteja", mutta eri päivämäärillä.
Toivottavasti on viittaus näihin aikaisempiin SSHY:n Hakemistoihin mainitaan siellä.

Olisi varmaan hyvä rauhoittua miettimään näitäkin asioita, ehkei ne syyskokoukseen 28 pv. selkiä, on sen verran pian.

Kutenkin Hyvää Joulua kaikille SSHY:n piirissä oleville jäsenille ja eijäsenille lukijoille.

Risto jnr. 334.
Risto SSHY jäsen

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja Maija » 23.12.2010 14:53

En ole ainakaan toistaiseksi keksinyt enkä tästä keskustelusta ymmärtänyt, mitä vahinkoa minulle koituisi tekemieni hakemistojen luovuttamisesta Digitaaliarkistossa hyödynnettäviksi. Pikemminkin päinvastoin: itse hyötyisin muiden sukututkimusta harrastavien joukossa.

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja sklehton » 23.12.2010 16:01

Lisättäköön vielä, että arkistolaitoksella - niinkuin kaikki heidän palvelujaan käyttäneet hyvin tietävät - on monista seurakunnista ja niiden arkistoista valmiiksi tehtyjä kylä- ja jopa taloluetteloita. Myös ne tulevat hankkeen aikana tallennettua sähköiseen muotoon. Niitä on varmasti olemassa sellaisistakin seurakunnista, joista ei hakemistoja SSHY:n kuvatietokannassa vielä ole. Tästä voi vetää johtopäätöksiä siitä, mitä hyötyä hankkeesta kenties voisi yhdistykselle olla, jos yhteistyötä ryhdytään tekemään. Hyvin vaikea minun on ymmärtää sitä, jos kaikenlaisen yhteistyön kiivaimmat vastustajat tekevät nekin mieluummin itse ja ilman valmista pohjaa, joka jo olisi olemassa. Päällekkäinen työ on aina turhaa (varsinkin indeksoinnissa, jossa laatueroja ei edes ole niinkuin skannaustyössä materiaalista ja taidoista riippuen) eikä ainakaan sukututkijoiden etu.

pekkaa
Viestit: 6
Liittynyt: 27.01.2010 00:20

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja pekkaa » 23.12.2010 17:45

Moi,

Olen tässä tuumaillut,että miten nuo meidän tekemämme hakemistot ovat ylipäätään sovitettavissa KA:n kuviin. Narcissa on esim. runsaasti tuplakuvia. Lisäksi Sshy:n hakemistoissa on melkoista
variaatiota johtuen tekijöiden (pikku)tarkkuudesta tai sen puutteesta. Luulisin,että (vapaaehtoista)työtä tulee siis riittämään huolimatta jo tekemistämme hakemistoista. Lisäksi on kiinnostavaa
nähdä,millainen tulee olemaan KA:n standardi indeksoinnin suhteen. Tekijänoikeuskin lienee veteen piirretty viiva muokattaessa uusia indeksointeja.

Hyvää Joulua teille kaikille!

pekka

Avatar
tiitus
Ylläpitäjä
Viestit: 231
Liittynyt: 08.08.2006 22:20
Paikkakunta: Pöytyä, Finland

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja tiitus » 24.12.2010 06:36

pekkaa kirjoitti:Moi,

Olen tässä tuumaillut,että miten nuo meidän tekemämme hakemistot ovat ylipäätään sovitettavissa KA:n kuviin. Narcissa on esim. runsaasti tuplakuvia. Lisäksi Sshy:n hakemistoissa on melkoista
variaatiota johtuen tekijöiden (pikku)tarkkuudesta tai sen puutteesta. Luulisin,että (vapaaehtoista)työtä tulee siis riittämään huolimatta jo tekemistämme hakemistoista.
pekka
Niin eipä ne juuri taida olla yhteensopivia, siksi minusta jotkut on nyt tehty tästä ihan turhan iso asian, eihän niitä varsinaisia
tietoja mitä hakemistoissa voi suoraan kopioida muualle, jollei siellä ole vastaavia pohjia. Käsityönä taas noiden tekeminen
on niin iso juttu, että on helpompi tehdä kokonaan uudet hakemistot, uskokaa... minä tiedän. :)
Sitä paitsi AL:han on käsittääkseni tekemässä esim. rippikirjoihin ens hätään vain kyläluetteloita.
Eli jokainen skannaaja ja hakemistojen tekijä voi ihan huoletta jatkaa tekemistään, muuten tässä on sekin vaara, että
SSHY:n toiminta alkaa hiipua ja digiarkiston kasvuvauhti hidastua. :shock:

Toivottavasti monet uudetkin tahot (sukuyhdistykset/porukat) nyt suunnittelevat uusien skannauksien aloittamista ja hakemistojen tekoa.
Minä ainakin haluaisin tulla avustamaan näiden projektien käynnistämisessä ja nykyisten jatkamisessa. :)

Avatar
tiitus
Ylläpitäjä
Viestit: 231
Liittynyt: 08.08.2006 22:20
Paikkakunta: Pöytyä, Finland

Re: SSHY aloittaa yhteistyön kirkonkirjojen indeksoinnissa

Viesti Kirjoittaja tiitus » 24.12.2010 07:56

Poistin tuon aikaisemmin tekemäni kyselyn, koska se aiheutti niin paljon väärinkäsityksiä. :?

Halukkaat voi tähän ketjuun kommentoida asiallisesti ja rakentavasti asiaa.

Vastaa Viestiin