Mikrokorttien kuvien lähteet

Digitoimisesta keskusteluun tarkoitettu foorumi.
Päivi T
Viestit: 77
Liittynyt: 09.08.2006 19:42
Paikkakunta: Järvenpää

Mikrokorttien kuvien lähteet

Viesti Kirjoittaja Päivi T » 31.08.2010 12:25

Eilen ilmestyi SukuHakuriin tällainen keskustelu:

http://www.sukujutut.fi/sukuhaku/sukuha ... kid=171025

Kyseisen Kalajoen rippikirjan -- ja muut tällä hetkellä täällä SSHY:ssä esillä olevat Kalajoen kirjat -- skannanneena voin varmana tietona kertoa, että skannasin kuvat mikrokorteilta. Nuo kirjat olivat samalla kertaa kaukolainassa, maakunta-arkistosta.

Mutta jos mikrokorttien kuvasato eroaa ainakin tässä tapauksessa noin paljon Narcista, voi vain ihmetellä, mistä kuvat on mikrokorteille saatu, eikö totta. :shock:

Jos mikrokortteja on kuvattu esim. paperikopioista, se selittäisi varsin hyvin mm. Kalajoen jakson 1788-93 rippikirjaan mikrokorteille pujahtaneet Pieksämäen kuvat.

Päivi T

Risto
Viestit: 101
Liittynyt: 09.07.2007 16:42
Paikkakunta: Kemi. SSHY jäsen

Re: Mikrokorttien kuvien lähteet

Viesti Kirjoittaja Risto » 31.08.2010 13:28

Hei Päivi T.

En huomannut tätä keskustelun avausta, vaan laitoin samasta asiasta uuden aiheen jäsen-puolelle.

Risto jäsen nr. 334.
Risto SSHY jäsen

Päivi T
Viestit: 77
Liittynyt: 09.08.2006 19:42
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Mikrokorttien kuvien lähteet

Viesti Kirjoittaja Päivi T » 31.08.2010 16:19

Hei,

Vastaanpa molemmille puolille. Oli kiintoisa huomio, että mikrokorttien kuvat voivatkin olla peräisin eri paikasta kuin mikrofilmien kuvat.

Kummakos tuo sitten, että vastaan tuli Pieksämäen rippikirjan sivu kahden Kalajoen rippikirjan sivun paikalla -- tapaus, jota kummastelin täällä SSHY:n foorumilla jo siihen törmättyäni, lokakuussa 2007. En millään keksinyt, miten Pieksämäen kirjan sivuja olisi päässyt mukaan Kalajoen kortille, mutta jos kortteja tosiaan onkin kuvattu paperikopioista, luonteva selitys on paperipinojen sekoittuminen. Hetkellinenkin sekoittuminen riittää, ja lopputulos sai minut kummastelemaan näkemääni pitkän aikaa. Ei käynyt mielessä, että mikrokorttien kuvat olisivat peräisin muualta kuin mikrofilmien :!:

Sama ilmiö selittänee myös joissakin kirjoissa vastaan tullutta kaksinkertaista sivunumerointisarjaa, esim. yksi sarja käsin ja toinen leimasimella tehty.

Harmi, että aina ei ole ollut mahdollista skannata kirjoja filmeiltä, vaan on ollut otettava tutkittavaksi ja työn alle aineistoa just siinä muodossa kuin se on joskus pitkäkin odotuksen jälkeen tullut. Pahimmillaan olen odotellut varaamaani aineistoa puolikin vuotta, joten jos se sitten on tullut kortteina, olen kyllä skannannut sen sellaisenaan.

Hyvä, että tämä nousi esille!

Päivi T

Vastaa Viestiin