Sivu 1/1

Vaasan hovioikeuden.arkisto

Lähetetty: 26.06.2017 19:17
Kirjoittaja AnssiH
Suvun kantaisä on saanut 1849 paikkeilla henkirikostuomion ja passituksen kuudeksi vuodeksi Viaporiin. Tuomiosta on perimätiedossa muutamia eri versioita, mutta faktat olisi kiinnostavaa tarkistaa. Viaporin linnanvankilan arkistosta ei löydy kuin kirjaukset sisääntulosta ja vapautumisesta, varsinaisia tuomioasiakirjoja ei lainkaan. Vankilan kirjanpidon mukaan tuomio olisi annettu Vaasan Hovioikeudessa, oletettavasti alkueräiset tuomiokirjat löytyisivät siis sieltä. Onko kenelläkään kokemusta hovioikeuden arkistoista, diaarijärjestelmä vaatii ilmeisesti hieman perehtymistä? Kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita.

Re: Vaasan hovioikeuden.arkisto

Lähetetty: 26.06.2017 23:14
Kirjoittaja EevaH
Olen käynyt läpi Viipurin hovioikeuden arkiston 1839-1900 ja juttujen tutkiminen on todella helppoa ja antoisaa. Aineisto on jaoteltu tuomiokunnittain, kunkin vuoden alussa luettelo jutuista pääkohtineen (syytetty, syyte, mistä juttu siirretty ja milloin, ...). Jutun vaiheet ja hovioikeuden päätös on kirjattu selkeällä käsialalla. Paljon helpompia lukea kuin alioikeuden jutut. Puuttumaan jää vain käräjäoikeuden yksityiskohtainen käsittely todistajalausuntoineen. Tietääkseni ei ole digitoitu tai muutenkaan kopioitu eli niitä nähdäkseen joutuu matkaamaan säilyttävää arkistoon.

Re: Vaasan hovioikeuden.arkisto

Lähetetty: 27.06.2017 06:23
Kirjoittaja Essimi
Pohjanmaalla 1800-luvun murhatapaukset on julkaistu Backmanin moniosaisessa tutkimuksessa: Brott mot annans liv i Syd Österbotten under 1800-talet, Lars-Otto Backman. En itse ole teosta nähnyt, mutta sisältänee kaikki oikeustapaukset.