Arkistolaitoksen digitointi

Keskustelua digiarkistosta ja muista netistä sekä Suomesta ja maailmalta löytyvistä arkistoista.
Markku Kukkola
Viestit: 5
Liittynyt: 31.10.2010 12:21

Arkistolaitoksen digitointi

Viesti Kirjoittaja Markku Kukkola » 18.01.2011 09:08

Ihmettelen ketä palvelee tämä Arkistolaitoksen (www.arkisto.fi) digiarkiston projekti, kun v. 1850 jälkeen internetissä tutkiminen loppuu etänä siihen, kun on estetty "tietosuoja" syistä tutkiminen muualla kuin arkistossa. :oops:
Suomessa sukututkijat tekevät työtään mielummin itselleen sopivassa paikkassaan eli oman työaseman/-rauhan (= kotona) läheisyydessä. Vailla mitään käsitystä ihmettelen mistä tämä rajanveto on temmattu, kun (2010-1860) 150 vuotta uudempia ei saa tutkia netin välityksellä eikös se raja kulje 125 vuotta tuoreempien kohdalla ja HISKI:ssäkin on jo uudempiakin tietoja. Kaiken lisäksi Arkistolaitoksen rajoittuneisuus häiritsee aukioloajoillaan ja tiedon saannillaan tutkijoita jo entuudestaan sijainneillaankin, niin miksi projekti,
jonka yhteiskunta maksaa (= veronmaksajat) pitää vielä tehdä tälläinen "kökön" käyttöliittymän lisäksi.
Käsittääkseni Suomi on kaikelta asioiltaan edelläkävijä maa (tietoteknisesti, direktiivien noudattaja jne), niin mitä ihmettä me sitten tehdään tälläisellä projektilla, joka ei palvele tutkijoita. Aivan hyvin voisi laittaa rajan vuoteen 1900 -lukuun, jotta paineet vähenisi myös tutkijoilta ja arkistojen ylläpitäjiltä.
====
Otapas Sami selvää, mitä järkeä tässä yleensä on ja miksei Timokin, koska nyt olisi aika tehdä yhteistyötäkin myös tällä osa-alueella! :D

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: Arkistolaitoksen digitointi

Viesti Kirjoittaja sklehton » 18.01.2011 22:53

Niin. Kuten kirjoitin tuonne SukuForumille, niin kaikki aineisto ensin viedään digitaaliarkistoon ja sitten sen jälkeen avataan. Avaaminen ei välttämättä tapahdu heti ja tietysti unohduksiakin voi sattua. Jos tavoittamattomissa on nide, joka on yli 125 vuotta vanha, eikä se tunnu viikon odottelullakaan aukeavan, niin silloin kannattanee laittaa arkistolaitokselle palautetta.

Tuota käytettävyyttä parantamaan ollaan käynnistämässä yhteistyöhanketta hakemistojen tuottamiseksi. Digitaaliarkistolle tulee jollakin aikavälillä uusi astia-käyttöliittymä tai -ympäristö, joka toivottavasti korjaa monia puutteita. Arkistolaitoksen digitointitahti on ollut melkoisen hurja - ilmeisesti juuri erillisten digitointimäärärahojen ansiosta - jonka takia käyttöliittymän parantaminen on saanut jäädä myöhemmäksi.

Vastaa Viestiin